Katten spreken twee talen: eentje hebben ze speciaal voor ons ontwikkeld zodat wij mensen hen kunnen begrijpen

door Skip

02 Maart 2018

Katten spreken twee talen: eentje hebben ze speciaal voor ons ontwikkeld zodat wij mensen hen kunnen begrijpen
Advertisement

Wat zegt een kat? Miauw! Dat leren we al vanaf jongs af aan en vinden we het normaal dat dit zijn manier van 'praten' is in het algemeen. Maar in een documentairereeks die door de BBC werd uitgezonden ging het over een interessante theorie over de communicatie van katten: waarom ze zo miauwen zou kunnen komen doordat wij hen moeten begrijpen!
Door het gedrag te bestuderen van dit dier, is er inderdaad een wezenlijk verschil waargenomen tussen huiskatten en zwerfkatten...

Advertisement

De interessante reden achter het gemiauw van een (volwassen) huiskat...

De interessante reden achter het gemiauw van een (volwassen) huiskat...

Pixabay.com/ClaraMD

Volgens John Bradshaw, bioloog en antrozoöloog aan de Universiteit in Bristol, lijkt het alsof de kat een communicatievorm heeft ontwikkeld die specifiek is gericht op mensen. Door te kijken naar het gedrag van de dieren werd duidelijk dat deze zelden miauwen om onderling met elkaar te communiceren, zowel wanneer het om straatkatten gaat als wanneer een huiskat communiceert met een soortgenoot. Toen er werd gekeken naar hoe zij zich verplaatsten en hoe zij onderling buitenshuis communiceerden met elkaar, bleken de methoden die werden waargenomen een heel andere klankbasis te hebben. Het gegeven wat het verschil maakt is dus wanneer er mensen bij zijn.

Advertisement
Pixabay.com/Candiix

Pixabay.com/Candiix

Dat ze gaan miauwen kan worden verklaard door te kijken naar het gedrag van kittens: "het gemiauw begint in de prilste levensfase om door middel van geluid de aandacht te trekken van de moeder. Na verloop van tijd neemt het gemiauw af, waarschijnlijk omdat dit minder effectief gaat werken. Ze worden dan minder gezoogd en de aanwezigheid van de moeder wordt minder nodig".

Volgens Bradshaw is het zo dat: "Mensen niet bepaald waakzaam zijn en dat katten dit snappen, daarom, hebben ze gaandeweg geleerd om terug te grijpen naar die manier die hen hielp toen ze klein waren om de aandacht van de moeder te trekken". De kat is zich er in wezen bewust van dat als hij alleen door te miauwen de kans krijgt om te worden gezien en 'gehoord' door het baasje. De moeders daarentegen blijven altijd op deze roep reageren omdat hen dit onbewust doet denken aan een pasgeboren jong. Daardoor wordt het katten duidelijk dat miauwen een doeltreffende strategie is! 

Advertisement