Wil je de aarde redden in 2019, dan is minder vlees eten het beste wat je kan doen

door Skip

03 Januari 2019

Wil je de aarde redden in 2019, dan is minder vlees eten het beste wat je kan doen
Advertisement

Het jaar dat achter ons ligt, was een jaar waarin de mensen op de wereld te maken kregen met klimaatveranderingen, en kwam er het besef hoezeer het leven op aarde gaat veranderen. Ook regeringen hebben de kwestie serieuzer genomen, maar hebben die desondanks laten zien het eigenbelang niet terzijde te kunnen schuiven teneinde een mondiaal milieubeleid te voeren.

Wat doen we dan, gezien het feit dat de noodsituatie rondom het klimaat ook in 2019 hetzelfde zal zijn? Laten we ook niet vergeten dat we steeds dichterbij komen bij wat steeds vaker als een echte deadline voor de aarde wordt gepresenteerd: voor het jaar 2030 moet namelijk de opwarming van de aarde niet boven de 2°C uitkomen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Wetenschappers hebben het afgelopen jaar steeds herhaald dat er maar een keus is, of zo ziet dit er wel uit, nl. dat de vleesconsumptie aanzienlijk moet dalen willen we de aarde redden.

Velen zal het misschien verbazen om te moeten lezen dat er een verband is tussen het lot van de aarde en wat we wel op tafel zetten en wat niet. Toch zijn er talloze onderzoeken die licht werpen op de ongelofelijke impact van veeteelt op de aarde. Het methaan dat van koeien komt, in combinatie met het gebruik van meststoffen produceren samen een uitstoot van gas waar auto's, vrachtwagens en vliegtuigen in heel de wereld niet aan kunnen tippen.

Ook de ontbossing, die wordt uitgevoerd om ruimte te maken voor steeds intensievere veeteelt die een grotere oppervlakte beslaat, hakt in op het ecosysteem. Daarbij worden dieren weggevaagd en worden de habitats ingrijpend veranderd in negatieve zin. Door de vernietiging van natuurgebieden is het nu zo dat veeteeltdieren en de mens 96% uitmaken van de zoogdieren die op heel de aarde leven.

Advertisement
Humane Society of the United States/Wikimedia

Humane Society of the United States/Wikimedia

Volgens wetenschappers moet de vleesconsumptie drastisch worden verminderd als we gevaarlijke klimaatverandering willen voorkomen. Voor westerse landen betekent het dat de hudige consumptie met 90% moet dalen. Verder bevelen zij een "flexitarisch dieet" aan als alternatief voor een veganistisch of vegetarisch dieet: een dieet waar de voorkeur uitgaat naar plantaardige eiwitten en waar dierlijke eiwitten met mate worden gegeten.

Minder vlees eten is een reëele oplossing om ernstige gevolgen voor de aarde te voorkomen, des te meer nog omdat er al is nagedacht over hoe dit doel moet worden bereikt. Er zijn mensen die spelen met het idee van een roodvleestaks, dat koeien voer op basis van zeewier krijgen zodat ze minder C02 uitstoten en zijn er mensen die wel insecten willen eten. Ook is er vlees getest dat is gekweekt in een laboratorium en in alle opzichten gelijk is aan dierlijk vlees.

Welke weg er ook zal worden ingeslagen, 2019 is het jaar waarin iedereen een keuze moet maken, die hoe persoonlijk ook, eigenlijk een kans is om de aarde te redden van een crash die niet lijkt te vermijden.

Bron:

Advertisement