5 adviezen waarmee je kinderen kan leren om niet door gesprekken van grote mensen heen te praten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
5 adviezen waarmee je kinderen kan leren…
12 trucs en sneltoetsen voor de pc die je op een dag misschien van pas kunnen komen Een Japanse kunstenaar maakt van snackverpakkingen hartstikke leuke kunstwerkjes

5 adviezen waarmee je kinderen kan leren om niet door gesprekken van grote mensen heen te praten

Advertisement

Het zal zo'n beetje iedere ouder ter wereld wel zijn overkomen dat ze worden onderbroken midden in een gesprek dat wordt gevoerd tussen volwassenen. Het is altijd hetzelfde verhaal: een kind trekt aan de mouw van de ouder, en als het kind dan niet meteen aandacht krijgt, dat de ouder dan mogelijk geschreeuw en geschop over zich heen krijgt. Dit soort gedrag is nou niet bepaald het schoolvoorbeeld van welopgevoed zijn en kinderen in dit soort situaties straffen leert hen geduldig te zijn. Mocht je kind deze nare gewoonte hebben, misschien heb je dan iets aan deze adviezen.

  • 1. Het eerste wat er moet worden gedaan is je gesprek tijdelijk onderbreken om je kind even duidelijk te maken hoe het zit. Kijk hem aan in de ogen en leg hem de situatie uit door te zeggen dat je nu even bezig bent en dat hij je alles mag vertellen wat hij maar wil zodra je klaar bent met je gesprek.
  • 2. Als je kind blijft aandringen ondanks deze eerste waarschuwing, verlies dan absoluut niet je geduld. Blijf rustig en leg een hand op z'n schouder of pak hem bij z'n hand, daarmee laat je zien dat je de 'afspraak' die je met hem hebt, niet bent vergeten. Zodra je klaar bent met je gesprek houd je dan aan je belofte die je enkele minuten geleden hebt gedaan.
  • 3. Onthoud dat het voorbeeld dat je je kind geeft, belangrijk is: onderbreek hen niet als ze met je praten of wanneer ze jou hun verhalen vertellen. Het gevaar is namelijk dat ze van jouw gedrag leren door het na te doen.
  • 4. Het geduld van een kind moet je trainen. Als het je iets vraagt, laat het dan even wachten in plaats van meteen zijn verzoek gelijk in te willigen. Zo zullen ze leren dat je niet altijd helemaal in dienst staat van hen en dat ze zich gepast moeten gedragen afhankelijk van de omstandigheden. Vergeet natuurlijk ook nu niet de vraag die je kind jou had gesteld.
  • 5. Laat hen niet teveel bungelen door de tijd dat ze moeten wachten op te rekken, vooral als je weet dat je kind niet heel erg geduldig is, en maak van een paar minuten geen half uur of langer.

Ook ouders moeten natuurlijk geduldig zijn naar hun kinderen toe en niet gelijk wonderlijke resultaten verwachten. Als je consequent bent in wat je doet en je liever meegaat in dit positieve gedrag elke keer wanneer de situatie zich voordoet dan je stem te verheffen en je geduld te verliezen.

Tags: KinderenFamilie
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt