Een van de beroemdste hedendaagse psychologen geeft ons 22 tips om meteen ons bestaan te verbeteren

Janine image
door Janine

20 Januari 2019

Een van de beroemdste hedendaagse psychologen geeft ons 22 tips om meteen ons bestaan te verbeteren
Advertisement

Hoe vaak gebeurt het niet dat we wachten tot een bepaald doel of een droom uitkomt? In de tussentijd is het leven leeg, het staat stil, wachtend op dat waar we voor hebben gestreden of dat we wilden realiseren. Door op deze manier te leven, kun je de tijd die voorbijgaat, uit het oog verliezen die niemand je ooit zal teruggeven.

De Russische psycholoog en psychotherapeut Michail Litvak heeft zijn aandacht gericht op het herontdekken van het belang om aanwezig te zijn en altijd bewust te zijn van de richting die ons bestaan neemt, omdat geluk ook afhangt van de manier waarop we ervoor kiezen te leven.

Hier zijn 20 regels geschreven door Litvak die helpen om het zelfbewustzijn en de kwaliteit van de relaties om ons heen te verbeteren.

Advertisement
Een van de beroemdste hedendaagse psychologen geeft ons 22 tips om meteen ons bestaan te verbeteren - 1

1. Stop met proberen iedereen tevreden te stellen, want je zult er niet in slagen. Veranderen om beter om te kunnen gaan met anderen zorgt alleen maar voor veel frustratie.

2. Bekritiseer anderen niet om beter te lijken: echt slimme mensen hoeven anderen niet zwart te maken.

3. Concurreer niet met anderen; doe wat je moet doen en de tijd zal de rest doen.

4. Wees volwassen, breng in de praktijk wat je geleerd hebt: de onvolwassene heeft kennis, maar weet niet wat te doen en daarom brengt hij de dagen door met de levens van anderen.

5. Vind geluk in jezelf, niet buiten jezelf: leer je vaardigheden te ontwikkelen, begrijp wat je wilt worden en identificeer de manier van zijn. Dit is de weg naar geluk.

Advertisement
Paola Chaaya/Unsplash

Paola Chaaya/Unsplash

6. Neem de controle over je leven, vooral als je vastbesloten bent iets te krijgen. Wacht niet op de toestemming van anderen, ga er gewoon voor.

7. Verbeter je kwaliteiten en stop niet met het verrijken van je wezen: dit is de manier om te voorkomen dat je iemand wordt die alleen maar kritiek heeft.

8. Onderdruk je emoties niet, je doet er geen goed aan: geef de voorkeur aan de omgevingen en relaties waarin je de vrijheid hebt om jezelf te zijn en vrijuit je mening te uiten.

9. Stop met je te richten op de levens van anderen, en richt je op dat wat jou en wat je nodig hebt ten goede komt.

10. In het leven is er maar één grote vijand en dat bent je zelf: jij beperkt jezelf, creëert illusies. Leer jezelf te beheren en geen enkele andere vijand kan je manipuleren.

FORREST CAVALE/Unsplash

FORREST CAVALE/Unsplash

11. Het lezen van een goed boek is veel beter dan praten met een oppervlakkig iemand.

12. Ook vijanden zijn nuttig: praten met hen geeft de mogelijkheid om meer bewust te zijn van de zwakheden, van die verborgen kanten die niet naar voren komen als je met een vertrouwd persoon praat.

13. Verlies jezelf niet in onbereikbare projecten, je raakt alleen gefrustreerd: kies de meest concrete dromen, zodat je het doel nooit uit het oog verliest.

14. Geef altijd een wederdienst voor de gunsten die je hebt gekregen: dit zorgt ervoor dat je onafhankelijk en vriendelijk blijft.

15. Bekritiseer niet: kritiek is er niet op gericht je doelen gemakkelijker te bereiken.
 

A L L E F . V I N I C I U S Δ/Unsplash

A L L E F . V I N I C I U S Δ/Unsplash

16. Wees niet bang om te delen: je zult een nieuw soort van geluk ontdekken, die eenzaamheid je niet kan geven.

17. Onthoud dat op sommige momenten zelfs alleen zijn belangrijk is: wees niet bang om momenten te pakken om alleen te zijn met jezelf.

18. Mannen denken niet anders dan vrouwen: er is maar één manier van denken dat je iets leuk kunt vinden of niet.

19. Anderen waarderen je meer dan je denkt: wees niet bang om je open te stellen voor de buitenwereld.

20. Leer om voor jezelf te leven, en voor niemand anders.

Helaas is het niet gemakkelijk om deze regels in gedachten te houden in de verschillende situaties van het leven; het is veel gemakkelijker om in de val te lopen van onzekerheden en om gedrag aan te nemen die een onjuist persoon definiëren. Ze van tijd tot tijd na te lezen is echter de manier om ze eigen te maken, met geduld en verlangen om te verbeteren.

Advertisement