10 ongewone feiten over intelligente mensen die psychologische studies hebben onthuld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 ongewone feiten over intelligente…
Deze man heeft zojuist 1 miljard dollar aan de natuur geschonken: hij zal parken, reservaten en beschermde zeegebieden creëren De 14 meest creatieve advertenties die ooit wereldwijd op bussen zijn verschenen

10 ongewone feiten over intelligente mensen die psychologische studies hebben onthuld

Door Janine
1.805
Advertisement

Intelligente mensen denken vaak dat ze alles kunnen dankzij hun mentale inzicht. Talloze psychologische onderzoeken hebben echter het gedrag en de kenmerken van mensen met een hoog IQ onderzocht en hebben aangetoond dat ze ook voor- en nadelen hebben. Hier zijn enkele ongewone feiten over intelligente mensen die studies hebben aangetoond.

1. Intelligente mensen zijn geen goede leiders.

foto: lyncconf.com

Een studie van de Universiteit van Lausanne merkte op dat zeer intelligente leiders geen leiderschapsmodellen gebruikten die hen geliefd zou hebben gemaakt voor hun ondergeschikten. In een artikel dat werd gepubliceerd tijdens het presidentschap van Obama werd benadrukt dat de president vaak in conflict was met zijn collega's, omdat hij zich concentreerde op het algemene en langetermijnbeeld van situaties: zijn keuzes beantwoordden vaak niet aan dringende of op handen zijnde verzoeken, om deze reden vonden ze geen ondersteuning. Een aspect dat zijn leiderschap sterk verzwakte.

2. Intelligente mensen zijn alleen gelukkiger.

foto: pixabay.com

Een evolutionair psycholoog heeft gezien dat mensen met een hoog IQ veel liever het gezelschap van zichzelf hebben dan dat van goede vrienden, omdat het hebben van mensen om hen heen minder voldoening schept. In gezelschap zijn, leidt hen af van het bereiken van hun doelen, een proces dat nooit een pauze in intelligente mensen vindt.

Advertisement

3. Intelligente mensen zijn erg grappig.

foto: maxpixel.net

Het gebeurt vaak dat een zeer intelligent persoon ook bijzonder grappig is. Dit gebeurt vanwege enkele variabelen die betrekking hebben op het IQ, zoals een hoog niveau van creativiteit, redeneervaardigheden en een sterke beheersing van verbale vaardigheden. Er wordt gezegd dat Albert Einstein een ongelooflijk grappig personage was.

4. Intelligente mensen zijn ook heel aantrekkelijk.

De evolutionair psycholoog Satoshi Kanazawa beweert dat mensen met een hoog IQ ook erg aantrekkelijk zijn in vergelijking met degenen met een lagere score: dit is omdat ze ofwel een goede set genen hebben ofwel omdat een intelligent persoon de neiging heeft om met een aantrekkelijke partner te trouwen, waardoor ze een aantrekkelijk en intelligent kind krijgen. Intelligentie en aantrekkelijk zijn kan in feite erfelijk zijn.

5. Intelligente mensen gaan laat naar bed, ze zijn rommelig en gebruiken vaker scheldwoorden.

Een studie van de Universiteit van Minnesota heeft aangetoond dat intelligente mensen de neiging hebben om een erg rommelig bureau te hebben: hun aandacht wordt opgeslokt door belangrijker zaken, waardoor ze de neiging hebben om orde over het hoofd te zien. Andere ongewone tekens van intelligentie zijn het vaak gebruiken van scheldwoorden en ze gaan 's avonds laat slapen.

6. Intelligente mensen hebben de neiging om meer te vertrouwen dan anderen.

foto: pexels.com

Een studie uitgevoerd aan de universiteit van Oxford merkte op dat intelligente mensen de neiging hebben om veel meer te vertrouwen dan degenen die geen hoog IQ hebben: dit kan te wijten zijn aan het feit dat intelligentie plaats maakt om meer diepgaand te analyseren met wie je te maken hebt, begrijpen of het het geval is om te vertrouwen of niet. Intelligentie betekent bovendien ook een grotere kennis van zichzelf hebben wat leidt tot moeilijker gemanipuleerd worden. Minder intelligente mensen, die zulke analytische vaardigheden missen, zijn veel achterdochtiger.

7. Intelligente mensen leven langer.

foto: Buena Vista International

Een studie gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology stelt dat er twee aspecten zijn aan dit effect, één gerelateerd aan genetica en de andere aan de invloed van de omgeving. Intelligente mensen lijken een reeks genen te hebben die hen in staat stelt langer te leven, waardoor de hersenen constant worden getraind. Intelligentie leidt echter ook tot gezondere keuzes in het leven, zoals niet roken, gezond eten en tijd besteden aan fysieke beweging. Sociale status kan ook van invloed zijn: een hoog IQ brengt met veel meer waarschijnlijkheid een fijne baan en een comfortabele economische conditie met zich mee.

8. Intelligente mensen zijn vaak minder gewenst.

foto: pixabay.com

Een studie van een Australische universiteit meldde dat hoe intelligenter iemand is, hoe minder gewenst ze zijn voor de partner. Uit de vragenlijst die aan de deelnemende vrijwilligers werd voorgelegd, bleek dat de intelligentie van de partner altijd als een positief en gewaardeerd aspect wordt beschouwd, maar dat zorgt vaak voor een gevoel van inferioriteit en ongemak, waardoor de partner minder aantrekkelijk wordt.

9. Intelligente mensen hebben aantrekkelijke partners.

Het onderzoek dat tot deze conclusie is gekomen, is een van de meest uitgebreide ooit gedaan op hetzelfde gebied: het heeft gedurende 54 jaar 10.000 vrijwilligers waargenomen, waarbij werd geconcludeerd dat een intelligent iemand vaak de neiging heeft om een relatie met een aantrekkelijke partner aan te gaan.

10. Intelligente mensen kunnen snel sociale stereotypen leren en afleren.

foto: maxpixel.net

In een experiment van de New York University werden aan sommige vrijwilligers negatieve dingen verteld over een ander persoon. In een tweede test werden positieve aspecten gerapporteerd over dezelfde persoon. Deelnemers met een hoog IQ bleken in staat te zijn om de vorige informatie ongedaan te maken en deze te vervangen door de meest actuele informatie. Dit geeft aan dat intelligente mensen snel sociale stereotypen kunnen leren en ongedaan kunnen maken, het bewijs van een zekere flexibiliteit in denken.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt