Voor het eerst in Europa heeft schone energie de productie van kolen- en gascentrales overtroffen

Janine image
door Janine

12 Februari 2019

Voor het eerst in Europa heeft schone energie de productie van kolen- en gascentrales overtroffen
Advertisement

Eindelijk goed nieuws over het milieu. Hoewel de weg die voor ons ligt om onze planeet te redden nog lang is, zijn de nieuwste Europese gegevens over duurzame energieproductie een goed voorteken voor een groenere toekomst. Het laatste jaar was misschien het keerpunt waarin schone energie voor eens en altijd die van de kolen heeft overtroffen.

usfwshq/Flickr

usfwshq/Flickr

2018 heeft goed nieuws voor het milieu achtergelaten: in Europa heeft de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen voor het eerst de productie van steenkool overtroffen. In de afgelopen periode hebben windmolens en fotovoltaïsche panelen de totale productie met 2% verhoogd, terwijl die met fossiele brandstoffen met ongeveer 6% is gedaald. Dit alles betekent dat schone energie 32,3% van de Europese elektriciteitsmix oplevert, en kolen 30%.

Deze gegevens werden verspreid via het jaarlijkse document van Agora Energiewende en Sandbag, dat de Europese energiesector analyseerde. Op basis van de huidige trends en kortetermijnprognoses wezen zij op de algehele en snelle daling van het gebruik van steenkool fossiel voor de productie van elektriciteit.

Advertisement
Gerry Machen/Flickr

Gerry Machen/Flickr

De gegevens zijn uitstekend en beschrijven de evolutie van hernieuwbare energie die tot voor kort niet competitief kon zijn in de markt. Dit is te wijten aan de stijging van de fossiele energieprijzen en aan de daling van fotovoltaïsche en windenergie: in Duitsland is het mogelijk om schone energie te kopen tegen een prijs tussen €45 en €60 per MWh, een bedrag gelijk aan of zelfs lager dan de energie van de groothandel (en vervuilend) van veel landen. Deze prijsverlaging, in combinatie met het groene beleid van de Europese staten, heeft een verdere groei van de sector gestimuleerd.

Alleen ten opzichte van fotovoltaïsche systemen zijn moderne installaties in staat om ongeveer 10 GW te leveren, en de groeivoorspellingen tegen 2022 spreken van installaties die ongeveer 30 GW aan energie zullen produceren! Ten slotte lijkt de situatie nu in beweging te zijn gekomen: Sandbag-analist Dave Jones zei dat de jaarlijkse CO2-uitstoot van Europese steenkoolcentrales in slechts zes jaar met ongeveer 250 miljoen ton is gedaald. Goed nieuws dat op dit moment hoop geeft en een zucht van verlichting slaakt voor onze planeet.

Advertisement