De noordpool verschuift zich te snel en wetenschappers weten niet waarom - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De noordpool verschuift zich te snel…
9 diersoorten die buitengewone superkrachten hebben 10 onverwachte dingen die gebeuren wanneer je afvalt

De noordpool verschuift zich te snel en wetenschappers weten niet waarom

2.538
Advertisement

Het magnetisch veld van de aarde ontstaat op duizenden kilometers diepte onder het aardoppervlak, met name in de kern, waar vortexen van vloeibaar metaal rondkolken.

Wetenschappers hebben iets heel vreemds waargenomen dat zich aan de magnetische noordpool afspeelt: de normale migratie vindt overdreven snel plaats, zo erg dat militaire en navigatiesystemen een noodupdate nodig hadden. Ondertussen verandert er aan de magnetische zuidpool niets: wat is er aan de hand?

foto: pixabay

De magnetische noordpool is nooit stationair geweest: wetenschappers hebben zijn bewegingen gevolgd sinds de eerste identificatie, in 1831, en zagen een migratie naar Canada. De beweging is altijd gedefinieerd als erg langzaam, niet vergelijkbaar met de 55 km per jaar waarmee het zich momenteel verplaatst.

Wetenschappers weten de reden voor zo'n snelle migratie niet uit te leggen, maar ze weten dat veranderingen in het magnetisch veld van de aarde een idee geven van wat er in de kern van de aarde gebeurt, waar het veld vandaan komt.

Door de geologische tijdperken te bestuderen, heeft het magnetisch veld van de aarde zich altijd op een bizarre manier gedragen, maar met regelmaat: elke 200-300.000 jaar zijn we bijvoorbeeld getuige van een inversie van de zuid- en noordpolen. Wat de huidige situatie betreft, sluiten deskundigen echter de mogelijkheid van een inversie van het veld uit. In feite zijn er bij de magnetische zuidpool geen anomalieën zoals in het noorden geregistreerd.

foto: pixabay

Voorlopig zijn er alleen veronderstellingen: de experts hebben gezien dat de positie van de magnetische noordpool het gevolg is van magnetische krachten tussen Canada en Siberië: historisch gezien heeft het deel van Canada altijd een grotere speling gehad, de pool naar zich toe houdend, maar nu is het alsof het magnetische veld verzwakt is, en de pool naar Siberië laat migreren.

De enige manier om te begrijpen wat er zal gebeuren is om de migratie te blijven volgen, voegen experts toe: het fenomeen is echter een van de meest ongewone gebeurtenissen ooit. Om de intensiteit ervan te begrijpen, moet je bedenken dat een update dringend is uitgegeven van militaire systemen en systemen die worden gebruikt voor nauwkeurige navigatie.

De nieuwe magnetische noordpool is geïdentificeerd met de nieuwste update van het magnetische model van de aarde, maar hoe dit afloopt, weet niemand.

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt