Anticovid-vaccin: waarom Indonesië voorrang geeft aan jongeren en arbeiders in plaats van aan ouderen

Janine image
door Janine

16 Januari 2021

Anticovid-vaccin: waarom Indonesië voorrang geeft aan jongeren en arbeiders in plaats van aan ouderen
Advertisement

Na het funeste jaar 2020, vooral met betrekking tot de Covid-19-pandemie, begon 2021 met een sprankje hoop, vertegenwoordigd door de start van massale vaccinaties in verschillende delen van de wereld. In de Verenigde Staten werd aan deze lange reis vol verwachtingen begonnen, waarin wordt benadrukt om als prioriteit de bevolkingsgroepen die als zwakker en in gevaar worden beschouwd, te beschermen, te beginnen met ouderen en gezondheidswerkers.

Maar niet iedereen denkt er zo over. Indonesië heeft bijvoorbeeld veel over zich doen spreken vanwege het besluit om voorrang te geven aan jongeren. In het Zuidoost-Aziatische land worden niet de ouderen als eerste gevaccineerd, maar arbeiders tussen de 18 en 59 jaar. De motivaties? Volgens de autoriteiten zijn ze verre van vergezocht, integendeel, heel nuttig om als alternatief te beschouwen.

via The Telegraph

Advertisement
Eurasian Times - archive image

Eurasian Times - archive image

In Indonesië wordt het plan voor vaccins tegen het coronavirus uitgevoerd met behulp van het tegengif dat is ontwikkeld door het Chinese Sinovac Biotech en heeft een bijzonderheid die het onderscheidt van die in andere delen van de wereld: het betreft in de eerste plaats jongeren en volwassenen in de werkende leeftijd. Het doel is om de felbegeerde groepsimmuniteit sneller te bereiken door een economie die al zwaar verzwakt is door de pandemie te beschermen en weer op gang te brengen. Een uniek model, dat echter ook door andere staten zou kunnen worden gevolgd.

De Indonesische autoriteiten beweren dat ze niet over voldoende gegevens beschikken om de werkzaamheid van het vaccin bij ouderen te bevestigen. Gezien het feit dat de ter plaatse uitgevoerde onderzoeken vooral betrekking hadden op mensen tussen 18 en 59 jaar, en gezien de eerder genoemde behoeften aan economisch herstel en bescherming van de werkende sectoren, kreeg deze keuze vorm.

Advertisement
Pixabay - archive image

Pixabay - archive image

"We gaan niet tegen de trend in", zegt Siti Nadia Tarmizi, een hoge ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid. Simpel gezegd, volgens wat is beweerd, is de effectiviteit van het Chinese vaccin nog niet bewezen bij de oudere bevolking, en in de tussentijd is besloten om op deze manier verder te gaan. "Je kunt niet te dogmatisch zijn over het kiezen van de juiste aanpak - zei Peter Collignon, hoogleraar infectieziekten aan de Australian National University - de strategie van Indonesië zou de verspreiding van de ziekte kunnen vertragen, ook al zou het de mortaliteit niet beïnvloeden".

Volgens andere deskundigen die deze modus operandi onderschrijven, zijn niet-oudere werkende volwassenen actiever, bewegen ze meer en zou een dergelijke "alternatieve" strategie alles in zich hebben om de verspreiding van het virus te vertragen. Het feit blijft dat ook ouderen, die zwakker zijn en risico lopen bij luchtwegaandoeningen, bescherming verdienen.

Pixy - archive image

Pixy - archive image

Desondanks is er geen gebrek aan sceptische stemmen, met name ervan overtuigd dat een vergelijkbare procedure nogal riskant is in termen van sterfte. Veel economen staan ​​echter positief tegenover een soortgelijk model, waarvan wordt aangenomen dat het de consumptie en economische sectoren in crisis sneller kan doen herleven dan andere.

U.S. Secretary of Defense/Wikimedia

U.S. Secretary of Defense/Wikimedia

Wat de aanpak ook is, één ding is zeker: de waarheid en de juiste aanpak, in een uitzonderlijke en moeilijke situatie zoals die waar de wereld doorheen gaat, zijn werkelijk onzeker en langdurig te bereiken concepten.

Advertisement