Covid-19: een snelle en goedkope test onthult of een genezen patiënt de "immuniteitslicentie" heeft ontwikkeld

Janine

17 April 2020

Covid-19: een snelle en goedkope test onthult of een genezen patiënt de "immuniteitslicentie" heeft ontwikkeld
Advertisement

Sinds het begin van de pandemie van Covid-19 volgen de vragen over de ziekte, de kenmerken en de mogelijkheden om deze te bestrijden elkaar voortdurend op en staan ze wereldwijd centraal in wetenschappelijk onderzoek.

Totdat een effectief vaccin tegen Sars-CoV-2 is ontwikkeld, zijn de risico's van nieuwe besmettingspieken reëel, vooral omdat ervoor moet worden gezorgd dat de mensen die het virus hebben opgelopen en genezen zijn, niet opnieuw ziek kunnen worden. Om deze reden werd in Italië, bij de Polikliniek San Matteo in Pavia, een snelle en goedkope test ontwikkeld die bevestigt of een patiënt de immuniteit heeft bereikt zodat deze niet opnieuw het slachtoffer wordt van het coronavirus.

via DiaSorin Group

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

Op het eerste gezicht verschilt het niet veel van een normale bloedtest. Het specifieke doel is echter om te testen of een persoon antilichamen in de juiste hoeveelheden heeft ontwikkeld om Covid-19 tegen te gaan. Een soort "immuniteitslicentie", die dankzij een in het laboratorium met Sars-CoV-2 gemaakt synthetisch eiwit erin slaagt te certificeren of het neutraliserende antilichaam in het bloed aanwezig is, dat wil zeggen dat het voorkomen wordt dat het virus reproduceert.

De tests zijn al uitgevoerd, uitgaande van bloedmonsters van 150 Covid-patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, ontslagen en genezen na de gebruikelijke twee tests. Zo'n onderzoek zal ons in staat stellen met zekerheid vast te stellen hoeveel van alle genezen mensen de juiste immuniteit hebben ontwikkeld om terugvallen te voorkomen.

Advertisement
rawpixel

rawpixel

De ontwikkeling van de test, die binnen een uur resultaten oplevert en ongeveer €5 kost, vond plaats in Italië, een van de landen die het zwaarst door de epidemie zijn getroffen, en zag Italiaanse onderzoekers samenwerken met de multinational DiaSorin, gespecialiseerd in diagnostiek. Verwacht wordt dat het binnen 2 weken kan worden gebruikt, met een snelheid van ongeveer 500 duizend monsters per dag. We hopen dat het een nieuwe stap voorwaarts is tegen de verschrikkelijke onzichtbare vijand waarvoor we allemaal geroepen zijn om tegen te vechten.

Advertisement