Nadat hij zijn moeder had verloren, ontwierp deze jongen een "slimme" bh om borstkanker op te sporen

Janine image
door Janine

18 Februari 2019

Nadat hij zijn moeder had verloren, ontwierp deze jongen een "slimme" bh om borstkanker op te sporen
Advertisement

We hebben het al eens gehad over Julián Ríos Cantú, een jonge Mexicaan die vastbesloten was om vrouwen te redden van borstkanker. In 2017 ging zijn uitvinding de wereld rond: een technologische bh die al in een vroeg stadium bepaalde anomalieën identificeert die verband houden met een tumor.

Dit alles ontstond door het tragische nieuws dat zijn moeder borstkanker had: bedroefd door niets te kunnen doen om het leven van zijn moeder te redden, stak hij zijn handen uit zijn mouwen om de droom te realiseren om andere vrouwen te redden, dankzij een vroege en onmiddellijke diagnose: na vele jaren lijkt zijn droom uit te komen.

Advertisement
Julián Ríos Cantú/Facebook

Julián Ríos Cantú/Facebook

Julián Ríos Cantú is de oprichter van Higia Technologies, de fabrikant van de "slimme" bh. De werking ervan berust op het vermogen om de temperatuur van de borst op een dynamische manier te detecteren: in feite is de toename van de temperatuur in het borstgebied een constante in de diagnose van borstkanker, omdat deze wordt veroorzaakt door een grotere bloedtoevoer.

Advertisement

Eva, de naam van de bh, is uitgerust met tactiele, thermische en fotosensoren, die helpen om een compleet beeld te krijgen van alle veranderingen die plaatsvinden in de borst. Het is in staat om de temperatuur te meten, de kleur en consistentie van de borsten te bepalen, en nuttige gegevens te verzamelen om accurate en betrouwbare informatie te verstrekken.

De gegevens worden via Bluetooth doorgegeven aan de smartphone van de draagster en, indien nodig, ook aan de oncoloog: zo worden de diagnosetijden met 95% verminderd. Om Eva maximaal effectief te maken, hoef je het slechts 60 minuten per week dragen.

Julián beleefde de traumatische ervaring van een vrouw die ontdekte dat ze een tumor in haar borst had van dichtbij: zijn moeder ontdekte voor de tweede keer een knobbel toen de jongen 13 jaar oud was. De therapieën hebben ertoe geleid om beide borsten te verliezen, samen met haar geestelijke gezondheid. Julián was geschokt door wat zijn moeder overkwam, niet zozeer omdat hij haar zoon was, maar omdat hij zich ervan bewust was dat de vrouw regelmatig allerlei controles onderging: maar borstkanker vergeeft geen enkele vertraging, zelfs niet een paar weken. Daarom is het belangrijk om routine-onderzoeken, zoals mammografie, te integreren in meer directe analyses, zoals die van Eva.

Het idee van de jongen heeft de aandacht getrokken van de belangrijkste investeerders in de wereld, zozeer zelfs dat zijn startup vandaag onder zijn aanhangers ook Jeff Bezos (oprichter van Amazon) en Bill Gates rekent.

De combinatie tussen een apparaat dat even eenvoudig is als effectief en het creatieve brein van een jonge uitvinder, is hoopvol voor de toekomst van miljoenen vrouwen.

Advertisement