IJsberen vallen steden binnen, wanhopig op zoek naar voedsel: een "onhoudbare" situatie

Janine image
door Janine

15 Februari 2019

IJsberen vallen steden binnen, wanhopig op zoek naar voedsel: een "onhoudbare" situatie
Advertisement

De Russische archipel van Novaya Zemlya, in de Noordelijke IJszee, heeft te maken met een noodsituatie waar dieren en mensen bij betrokken zijn. De laatste tijd zijn er in steden steeds meer waarnemingen van ijsberen geweest, in die zin dat de lokale bevolking vandaag spreekt van een echte invasie.

Scholen zijn van hoge hekken voorzien, mensen verlaten hun huis niet meer, zelfs niet om naar het werk te gaan, uit angst om een beer tegen te komen. Een onhoudbare situatie waarin het echter de ijsberen zijn die de hoogste prijs betalen.

Het dunner worden van de gletsjers op de eilanden van de archipel heeft de ijsberen hongerig gemaakt: zeehonden, grote vissen en watervogels komen niet langer voor in deze gebieden, zodoende zijn de beren zonder voedsel.

Om deze reden zijn ze al een tijd bezig met hun verhuizing naar de steden van de eilanden in de Noordelijke IJszee. Vandaag lijkt de situatie echter onhoudbaar geworden: de ijsberen zijn gefotografeerd in hallen van gebouwen, aan de achterkant van de winkels en in de schooltuinen, wanhopig op zoek naar iets om te eten. Ze zijn erg agressief omdat ze al langere tijd zonder eten zijn en ook vanwege de veranderingen in hun leefomgeving, zeggen experts.

Advertisement

Als burgers zich bedreigd voelen, is dit voor de ijsberen op dit moment nog erger: naast het feit dat hun lot wordt gekenmerkt door honger, bestaat het risico dat ze worden gedood door lokale politie-eenheden om de bevolking te beschermen die geen andere mogelijkheid hebben.

Ongeveer 52 beren zitten in een militair gebied waar burgers niet kunnen komen en het is niet duidelijk wat de bedoeling precies is. Klimaatverandering warmt de Arctische gebieden op met een snelheid die tweemaal zo groot is als elders in de wereld: dit zal de situatie steeds dramatischer maken met gevolgen voor de dieren, het milieu en de mensen die in deze gebieden wonen.

Het eten van vuilnis of wat ze ook vinden tijdens hun "stadsjachten" is geen definitieve oplossing voor ijsberen: hun dieet heeft veel vetten en eiwitten nodig, elementen die ze nooit van afval en restjes zullen krijgen. Het langdurig onjuiste dieet kan ook onvruchtbaarheid bij vrouwtjes veroorzaken, evenals een grote uitputting bij alle exemplaren. Het is daarom eenvoudig te begrijpen hoe de berenpopulatie zwaar wordt bedreigd.

Een situatie, die van de Russische archipel van Novaya Zemlya, die op dit moment geen oplossing lijkt te vinden, of op zijn minst een oplossing die goed is voor de mens en tegelijkertijd voor de beren.

Advertisement