Over de hele wereld verdwijnen insecten in recordtempo: de gevolgen voor het menselijk leven zullen rampzalig zijn - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Over de hele wereld verdwijnen insecten…
Een man die gevangen zit in de sneeuw filmt het moment waarop hij wordt gered door een reddingshond De Giardino dei Tarocchi, het prachtige Toscaanse park in balans tussen kunst en mysterie

Over de hele wereld verdwijnen insecten in recordtempo: de gevolgen voor het menselijk leven zullen rampzalig zijn

Door Janine
1.625
Advertisement

Velen van ons zullen zich de middagen herinneren doorgebracht op het grasveld om te proberen insecten te vangen of gewoon om ze met eigen ogen te volgen. Hoogstwaarschijnlijk zullen de nieuwe generaties niet zulke herinneringen hebben en niet alleen omdat er thuis iets leukers te doen is dan in de open lucht.

De wetenschappelijke gemeenschap heeft een nieuw rapport gepubliceerd waarin wordt gewaarschuwd dat 40% van de insecten in de wereld een angstaanjagende achteruitgang doormaken, vanwege het gebruik van pesticiden, klimaatverandering, industrialisatie en verstedelijking.

foto: pixabay

Tijgers, dolfijnen, schildpadden, neushoorns, olifanten, en niet te vergeten de vele soorten vogels: de lijst van dieren die een sterke achteruitgang doormaken of die met uitsterven worden bedreigd, is erg lang. Zoogdieren, en over het algemeen grotere dieren, zijn echter niet de enigen die in gevaar zijn: een nieuw rapport benadrukt hoe een veelheid van insecten lijdt onder de veranderingen - niet alleen wat betreft het klimaat - die de planeet ondergaat.

De vermindering van insecten in de wereld, is veel alarmerender: vergeleken met zoogdieren, vogels en reptielen, wordt geschat dat ze acht keer sneller verdwijnen.

foto: pexels

De aarde zou al in 2119, dus over honderd jaar, zonder insecten zijn: "Over 10 jaar zullen we een kwart minder insecten hebben dan nu, over 50 jaar zullen nog maar de helft zijn overgebleven, en over 100 jaar zullen we geen insecten meer hebben" , zei Francisco Sanchez-Bayo, co-auteur van het gepubliceerde onderzoek en onderzoeker aan de Universiteit van Sydney.

Een studie onderzocht 73 van de grootste rapporten ooit gemaakt over de achteruitgang van insecten in de geschiedenis, en heeft vastgesteld dat de totale massa van insecten op aarde elk jaar met 2,5% afneemt.

Nachtvlinders en vlinders verdwijnen uit Europa en de Verenigde Staten: in het Verenigd Koninkrijk is het aantal vlinders in slechts een decennium met 58% gedaald. Lieveheersbeestjes waren de eersten die betaalden voor het vele gebruik van chemicaliën in de landbouw. De bijensterfte gaat maar door, net als die van de libellen.

Advertisement

Het is waarschijnlijk veel gemakkelijker om je zorgen te maken over het uitsterven van Bengaalse tijgers of neushoorns, maar we mogen de fundamentele rol van insecten op de planeet niet vergeten: insecten zijn een bron van voedsel voor vissen, vogels en talrijke zoogdieren; het zijn bestuivers die de hybridisatie en proliferatie van fruitbomen en tuinplanten bevorderen; hun degradatie vormt een verrijking van de bodem.

De auteurs van de studie analyseerden de gebieden van Europa en Noord-Amerika en concludeerden dat 41% van de insectensoorten aan het verminderen is, terwijl 31% met uitsterven wordt bedreigd: aantallen over de daling van de vermindering van de globale biodiversiteit hebben wetenschappers ertoe gebracht te praten over een zesde massa-extinctie.

Als in het verleden massa-uitstervingen natuurlijke verschijnselen waren - de ijstijd of gevolgen van asteroïden - wordt het zesde massa-uitsterven uitsluitend gedreven door menselijke activiteit: het onevenredige gebruik van pesticiden en meststoffen, de uitbreiding van stedelijke centra, de aanhoudende klimaatveranderingen, zijn de oorzaak van het uitsterven van insecten en vele andere dieren.

foto: pexels

De aarde en de mens kunnen niet leven zonder insecten: de balans van het hele ecosysteem zou grondig verstoord raken. In het ergste geval is er geen mogelijkheid van hoop voor het voortbestaan van de mens gelet de beperkte tijd waarin de noodsituatie zich zou kunnen voordoen.

Volgens de deskundigen die het onderzoek hebben gepubliceerd, is er niets anders te doen dan te stoppen met een levensstijl die ernstige schade aan mens en milieu heeft veroorzaakt - en zal blijven veroorzaken: een terugkeer naar kortere, gezondere toeleveringsketens, meer lokale realiteiten, maar ook een onderzoek van het geweten dat niemand uitsluit.

Source: 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt