Van buiten zijn de Japanse nachttreinen net als alle anderen, maar van binnen zijn ze een echte oase van rust

Janine image
door Janine

28 Februari 2019

Van buiten zijn de Japanse nachttreinen net als alle anderen, maar van binnen zijn ze een echte oase van rust
Advertisement

Japan is een van de meest geavanceerde landen op economisch en technologisch niveau. Sinds de jaren zestig heeft dit land een enorme groei doorgemaakt in alle economische sectoren, met name in de wegeninfrastructuur en het spoorvervoer.

De eerste hogesnelheidslijn werd pas in 1964 ingehuldigd, wat betekent dat de expresstreinen en nachttreinen geleidelijk met pensioen gaan. Ondanks het groeiende netwerk en de steeds geavanceerdere technologieën blijven de Japanse nachttreinen bestaan dankzij de unieke aantrekkingskracht van de "Sunrise" -lijn...

Advertisement

De enige nachttreinen die nog in Japan opereren zijn de Sunrise Seto en de Sunrise Izumo. Deze twee treinen zijn heel bijzonder, ze reizen namelijk samen in het traject van Tokio naar Okayama en bestaan uit 14 wagons, die is verdeeld in twee directe treinen, één naar Takamatsu (Sunrise Seto) en de andere naar de stad van Izumo (Sunrise Izumo).

Advertisement

Op de terugreis reizen de twee treinen apart van elkaar naar de stad Okayama om zich te herenigen en een enkele indrukwekkende locomotief te vormen die naar de hoofdstad Tokio reist.

De Sunrise vertrekken dagelijks vanaf het station van Tokyo om 22:00 uur en arriveren in Takamatsu om 07:28 in de ochtend en in Izumo om 09:58 uur. Het kiezen van een Sunrise-trein kan reizigers een nacht in het hotel besparen en de unieke charme geven die alleen zo'n soort reis kan geven!

De Seto en Izumo bieden geen traditionele zitplaatsen: elke wagon heeft privécabines en gemeenschappelijke ruimtes genaamd "nobi nobi" waar je op de vloer kunt gaan liggen of zitten, op comfortabele tapijten.

Voor degenen die een abonnement hebben op het Japanse spoorwegsysteem "Japan Rail Pass" is reizen in de nobi nobi helemaal gratis, terwijl de prijs voor een hut rond de 17.000 Yen (ongeveer €135) is.

Advertisement
W0746203-1/Wikimedia

W0746203-1/Wikimedia

De gemeenschappelijke ruimtes bieden woonkamers, toiletten, verkoopautomaten en een doucheruimte, voor de laatste is het noodzakelijk om een muntje te kopen voor ongeveer 6 minuten water. Er zijn echter een beperkt aantal muntjes te koop, daarom is het raadzaam er een paar van te voren te kopen!

Advertisement

Ondanks alle voorstellen om met een nachttrein te reizen, is er geen tekort in Japan: andere spoorwegmaatschappijen bieden in feite luxe oplossingen om een vijfsterrenreis door te brengen in super elegante hutten en wagons met restaurants waar met sterren bekroonde chef-koks koken.

De bekendste zijn de Twilight Express Mizukaze en de Seven Stars-trein: hoewel heel verschillend van elkaar, de ene is moderner en de andere traditioneler, is de prijs voor beide voor velen onbetaalbaar! Een rit met een van deze treinen kan zelfs meer dan €9.000 kosten!

Advertisement

Twilight express

Advertisement

Seven stars train

Advertisement
Advertisement