De nieuwe Barbies zijn geïnspireerd op vrouwelijke wetenschappers: er is ook de astrofysica en de mariene bioloog

Janine image
door Janine

17 Maart 2019

De nieuwe Barbies zijn geïnspireerd op vrouwelijke wetenschappers: er is ook de astrofysica en de mariene bioloog
Advertisement

In de afgelopen jaren wordt een benadering van speelgoed dat geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen steeds populairder. De reden is simpel: stop met het voeden van valse mythes over de traditionele rol van mannen en vrouwen, met het oog op het bijdragen aan gendergelijkheid.

Het nieuwe voorstel van Mattel, een historisch bedrijf dat Barbies maakt, staat in dit perspectief, maar overtreft het, omdat het combineert met een andere goede reden: de promotie en bescherming van het milieu. Dit is hoe de nieuwe Barbie-lijn van "milieuheldinnen" werd ontstaan.

Advertisement
mattel inc.

mattel inc.

Het klassieke Barbie-model is al enige tijd verouderd, door de introductie van modellen gekoppeld aan beroemde persoonlijkheden uit de geschiedenis, of aan belangrijke beroepen en carrières, waarschijnlijk om kinderen verschillende modellen aan te bieden om zichzelf te inspireren - en ook omdat, uiteindelijk, wie zei er dat een vrouw geen chirurg, een brandweerman of een chef-kok kan zijn?

Het idee van een productlijn en inhoud gericht op exploratie, wetenschap, conservering en onderzoek wordt hierop gebaseerd.

Advertisement
Mattel

Mattel

De Barbies die van de natuur houden willen "beroepen waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn" vertegenwoordigen: beschikbaar vanaf het najaar van 2019, waaronder een beschermer van wilde dieren, een mariene bioloog, een fotojournalist, een astrofysicus en een entomoloog - de insectenonderzoeker.

Mattel

Mattel

Lisa McKnight - senior vicepresident en algemeen directeur van Barbie - zei dat deze pop "meisjes in staat stelt nieuwe rollen te proberen door middel van verhalen vertellen, ze laat zien dat ze alles kunnen zijn en door ons partnerschap met National Geographic, kunnen meisjes zichzelf nu voorstellen als astrofysici, polaire mariene biologen en nog veel meer... Barbie en National Geographic vormen een krachtige combinatie en onze gezamenlijke creatieve inzet stelt kinderen in staat om de wereld en verschillende loopbaangebieden direct in hun huizen te verkennen".

Mattel

Mattel

Het ontwerp van elk van hen - evenals de accessoires - vond plaats in samenwerking met een commissie samengesteld uit Susan Goldberg, redacteur van de National Geographic, en enkele ontdekkingsreizigers van hetzelfde tijdschrift.

Alleen Susan Goldberg heeft de interesse van National Geographic in het initiatief verduidelijkt: "Mensen helpen de wereld te begrijpen is, en zal altijd het belangrijkste doel van National Geographic zijn. Door onze samenwerking met Barbie zijn we verheugd om de kinderen op een nieuwe manier te bereiken, en de kracht van het spel te gebruiken om onze volgende generatie ontdekkingsreizigers, wetenschappers en fotografen te inspireren".

Mattel

Mattel

Waarschijnlijk zal de volgende uitdaging zijn om deze heldinnen van een biologisch afbreekbaar materiaal te maken, en niet van plastic zoals nu, om echt milieuheldinnen te zijn.

Advertisement