Deze tunnel van de Tempeliers is 700 jaar lang verborgen gebleven

Janine image
door Janine

05 Maart 2019

Deze tunnel van de Tempeliers is 700 jaar lang verborgen gebleven
Advertisement

In 1605 bespotte Don Quichot van La Mancha, een prachtig boek van Cervantes, de adel van de cavalerie, die het als de waanzin van een oude gek bestempelde. Maar ook vandaag nog blijven de ridders onze verbeelding treffen. En vooral de Tempeliers.

Deze religieuze en ridderlijke orde ontstond rond de 12e eeuw om pelgrims te beschermen die naar Jeruzalem kwamen. Later verwierven de tempeliers meer en meer prestige totdat ze de belangrijkste ridderorde werden. Na de eerste kruistocht vestigde de orde zich in het Heilige Land, tot 1187, toen, in de Slag bij Hattin, Jeruzalem werd heroverd door de Arabieren geleid door Salah ad-Din (beter bekend als Saladin).

Advertisement
Simon Brighton/Wikimedia

Simon Brighton/Wikimedia

De nederlaag vertegenwoordigde een schok voor het gehele christendom, en vooral voor de Tempeliers die in datzelfde jaar de stad San Giovanni d'Acri verloren. De stad bleef echter niet lang in handen van Saladin en werd in 1991 heroverd door Richard I van Engeland. In 1229 werd het permanent onder de controle van de Tempeliers geplaatst, waardoor het een van de belangrijkste havens in de Middellandse Zee werd.

De stad bleef het laatste bolwerk van de christelijke staat in het Heilige Land tot 1291, toen de heerser van de Mamelukken al-Ashraf Khalil het na een bloedige belegering heroverde.

Advertisement
Dainis Matisons/Wikimedia

Dainis Matisons/Wikimedia

Dennis Jarvis/Flickr

Dennis Jarvis/Flickr

De stad, behorende tot de staat Israël, is sinds 1994 een zeer belangrijke archeologische vindplaats geworden vanwege de geschiedenis van de kruistochten en in het bijzonder van de Tempeliers. De ridderorde besloot namelijk, alleen om weerstand te bieden aan de belegering van de Mamelukken, een geheime ondergrondse doorgang te bouwen die het fort van de Tempeliers met de haven verbond

israeltourism/Wikimedia

israeltourism/Wikimedia

De tunnel bleef, na de verwoesting van de stad in 1291, meer dan 700 jaar volledig verborgen, totdat het werd ontdekt door een loodgieter. In feite liep de doorgang onder de buizen van het huis van een Israëlische vrouw die, vanwege verstoppingen, iemand had gebeld om het probleem op te lossen. Tijdens de opgravingen om de leidingen vrij te maken, ontdekte de loodgieter iets heel fascinerends.

Dennis Jarvis/Wikimedia

Dennis Jarvis/Wikimedia

De tunnel slaagde erin de vernietiging van de Mamelukken te overleven omdat deze verborgen was: de Tempeliers besloten, voordat ze de stad verlieten, wijselijk de toegang te verbergen van hun enige weg naar de haven en hun redding. De Tempelierspassage is intact gebleven en kan nu worden bezocht in de exacte vorm waarin het door de Tempeliers werd achtergelaten: een ervaring die we ten zeerste aanbevelen.

Advertisement
Alla Laitus/Flickr

Alla Laitus/Flickr

Advertisement