In Zwitserland installeren flats externe trappen voor katten... en het is een briljant idee - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Zwitserland installeren flats externe…
Plastic spaart zelfs de diepzee niet: er zijn besmette dieren in de Mariana Trench gevonden Wat gebeurt er met je lichaam als je gedurende 28 dagen geen alcohol drinkt

In Zwitserland installeren flats externe trappen voor katten... en het is een briljant idee

Door Janine
1.943
Advertisement

Sommige huiskatten zijn tevreden om zichzelf te verwennen met huiselijke warmte en de aandacht van de bewoners. Anderen tonen daarentegen, ondanks dat ze in huis opgegroeid zijn, hun intentie om de buitenkant, de tuin of zelfs de daken te verkennen. In Zwitserland hebben sommige wijken buitentrappen zodat huiskatten kunnen ronddwalen wanneer ze willen, waardoor ze niet in bomen klimmen of gevaarlijke sprongen kunnen maken.

De Zwitserse gewoonte van de kattentrap werd vereeuwigd door grafisch ontwerpster Brigitte Schuster, die ook een fotografisch boek maakte gewijd aan het thema. Hier zijn enkele voorbeelden van dit briljante idee.

Brigitte Schuster ontdekte de trappen voor katten vijf jaar geleden toen ze naar Bern, in Zwitserland verhuisde. Al wandelend zag ze de bijzondere rudimentaire constructies die vanaf de bovenste verdiepingen van de huizen naar beneden zigzagden. Toen ze een kat met grote nonchalance naar beneden zag lopen begreep ze waar ze voor waren.

Advertisement

"De trappen laten een heel speciale culturele, sociale, architecturale en esthetische benadering zien", zegt de grafisch ontwerpster. Er zijn verschillende soorten; sommigen maken gebruik van de steunen die al aanwezig zijn op de gevels van het gebouw - goten, balkons... - terwijl anderen ad hoc worden gebouwd.

De beslissing om een volledig fotoboek te wijden aan de trappen die zijn gebouwd voor katten in Zwitserland was gemotiveerd met de bedoeling om een bijna unieke traditie van deze realiteit te behouden.

Advertisement

Het debat over hoe goed en zeker dit soort structuren zijn gebouwd gaat veel verder dan de Zwitserse grenzen: aan de ene kant zijn er mensen die zeggen dat op deze manier katten worden blootgesteld aan de risico's en gevaren van de stad, terwijl er aan de andere kant mensen zijn die ervan overtuigd zijn om thuis meer vrijheid te geven aan de huiskatten, in plaats van ze in huis op te sluiten.

Advertisement

Moeilijk te zeggen wie er gelijk of ongelijk heeft, maar misschien is er, net als in andere gevallen, geen goed of fout.

Tags: DierenKatten
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt