Dit kind gaat elke dag naar de stranden van zijn stad om het vuilnis te verwijderen

Janine image
door Janine

24 Maart 2019

Dit kind gaat elke dag naar de stranden van zijn stad om het vuilnis te verwijderen
Advertisement

Als je denkt dat er veel mensen nodig zijn om de wereld te veranderen en een verschil te maken, maak je een grote fout. Een treffend voorbeeld daarvan is een jong Engels jongetje genaamd Louis-Matisse die dagelijks met zijn eigen handen vuilnis op de stranden van Cornwall verzamelt.

Ondanks dat hij pas 11 jaar is, is Louis beroemd geworden en is nu een symbool en een icoon in de strijd tegen de ophoping van plastic afval over de hele wereld.

Advertisement

Louis-Matisse Nicholls is een jonge jongen uit Newlyn, Cornwall (Verenigd Koninkrijk), die heeft besloten zijn handen uit de mouwen te steken en zich nuttig te maken voor het welzijn van de planeet. Ondanks dat hij slechts 11 jaar oud is, werd de jongen beroemd op sociale media vanwege zijn inzet voor het schoonmaken van de Engelse stranden. De hoeveelheid die hij elke dag met zijn ouders weet te verzamelen, is echt ongelooflijk: van tennisballen, plastic netten tot mobiele telefoons: foto's die regelmatig worden gepubliceerd op de sociale profielen van de jongen.

Advertisement

Het doel van Louis-Matisse is om mensen nog meer aan te moedigen om steeds minder voorwerpen van plastic, rubber en al die materialen die vergif kunnen worden voor onze zeeën te gebruiken.

Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijft echter niet alleen beperkt tot het schoonmaken van de stranden: de jongen neemt samen met zijn ouders ook deel aan vergaderingen over milieuproblemen en heeft ook kleine tentoonstellingen georganiseerd met afval gevonden op de stranden van Cornwall.

De gemeenschap van Newlyn was zo gefascineerd door Louis dat hij vorig jaar de prijs kreeg als "beste jonge burger" in de stad, dankzij de hoeveelheid afval die hij gedurende deze tijd wist te verzamelen.

Advertisement

De jongen is ook de promotor van het initiatief "#2minutebeachclean" van de non-profitorganisatie The Beach Clean Network Limited. Het basisidee is dat elk verzameld stuk plastic belangrijk is, of het nu het resultaat is van twee minuten of een uur besteed aan het verzamelen van afval op het strand.

Elk jaar treden miljoenen mensen toe tot deze wereldwijde beweging en Louis-Matisse bevindt zich altijd in de voorhoede om te proberen steeds meer aanhangers aan te trekken.

Advertisement

De boodschap die de jongen ons wil leren, is dat we ook met kleine dagelijkse gebaren kunnen helpen onze planeet te redden. Bijvoorbeeld door minder plastic te gebruiken, meedoen aan initiatieven voor het schoonmaken van stranden of bossen en thuis voldoende recyclen.

Advertisement