Noorwegen slaagt er al 7 jaar in om 97% van de plastic flessen die burgers gebruiken te recyclen

Janine image
door Janine

16 Maart 2019

Noorwegen slaagt er al 7 jaar in om 97% van de plastic flessen die burgers gebruiken te recyclen
Advertisement

Als we het hebben over het recyclen van plastic, staat Scandinavië voorop in de wereld, en meer in het bijzonder Noorwegen. Via een organisatie genaamd Infinitum heeft Noorwegen een van de meest efficiënte systemen voor het verwijderen van overtollig plastic gemaakt. Vooral dat van de flessen.

De resultaten van het recyclingsysteem van de Europese natie waren zo positief dat veel van de nabije en verre staten het Noorse voorbeeld begonnen te volgen.

Advertisement
Noorwegen slaagt er al 7 jaar in om 97% van de plastic flessen die burgers gebruiken te recyclen - 1

De regeling van Infinitum heeft tot nu toe 97% van de plastic flessen kunnen recyclen, waarvan slechts 1% in contact met de omgeving kwam. Maar er is meer: ongeveer 92% van de gerecyclede plastic flessen werden vervolgens opnieuw gebruikt voor nieuw gebruik; van deze 92% werd meer dan de helft van de flessen meer dan vijftig keer hergebruikt als verpakkingen.

Het aantal plastic recycling in andere landen is echter alarmerend: 91% van plastic wereldwijd wordt niet gerecycled en ongeveer 8 miljoen ton ervan belandt elk jaar in de oceanen of wordt erin gegooid. Waarom heeft het Noorse systeem dan succes in vergelijking met de wereldwijde situatie?

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

De Infinitum-regeling is gebaseerd op het concept van een lening; wanneer de consument een plastic fles koopt, wordt een extra vergoeding van een paar cent in rekening gebracht. De vergoeding kan vervolgens worden terugbetaald met behulp van de machines die de flessen verzamelen, of de som opnieuw gebruiken in winkels of benzinestations dankzij een kredietsysteem in contanten of om te besteden op de afgesproken punten. Winkeleigenaars ontvangen zelf een kleine vergoeding voor elke plastic fles die ze recyclen, waardoor ze een aanzienlijke omzet genereren in hun winkels.

Volgens schattingen van Infinitum heeft het succes van de regeling die ze in Noorwegen hebben gecreëerd, landen als India, China, Australië en Schotland naar het hoofdkantoor van de organisatie gebracht. Nog een reden om in de revolutionaire voetsporen van Infinitum te treden en onze planeet te redden van vervuiling veroorzaakt door overtollig plastic.

Advertisement