Noorwegen slaagt er al 7 jaar in om 97% van de plastic flessen die burgers gebruiken te recyclen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Noorwegen slaagt er al 7 jaar in om…
Het verhaal van de kleine David Vetter, het kind dat twaalf jaar in een bubbel leefde 13 psychologische trucs waardoor je meteen krijgt wat je wilt

Noorwegen slaagt er al 7 jaar in om 97% van de plastic flessen die burgers gebruiken te recyclen

Door Janine
15.393
Advertisement

Als we het hebben over het recyclen van plastic, staat Scandinavië voorop in de wereld, en meer in het bijzonder Noorwegen. Via een organisatie genaamd Infinitum heeft Noorwegen een van de meest efficiënte systemen voor het verwijderen van overtollig plastic gemaakt. Vooral dat van de flessen.

De resultaten van het recyclingsysteem van de Europese natie waren zo positief dat veel van de nabije en verre staten het Noorse voorbeeld begonnen te volgen.

De regeling van Infinitum heeft tot nu toe 97% van de plastic flessen kunnen recyclen, waarvan slechts 1% in contact met de omgeving kwam. Maar er is meer: ongeveer 92% van de gerecyclede plastic flessen werden vervolgens opnieuw gebruikt voor nieuw gebruik; van deze 92% werd meer dan de helft van de flessen meer dan vijftig keer hergebruikt als verpakkingen.

Het aantal plastic recycling in andere landen is echter alarmerend: 91% van plastic wereldwijd wordt niet gerecycled en ongeveer 8 miljoen ton ervan belandt elk jaar in de oceanen of wordt erin gegooid. Waarom heeft het Noorse systeem dan succes in vergelijking met de wereldwijde situatie?

foto: pxhere.com

De Infinitum-regeling is gebaseerd op het concept van een lening; wanneer de consument een plastic fles koopt, wordt een extra vergoeding van een paar cent in rekening gebracht. De vergoeding kan vervolgens worden terugbetaald met behulp van de machines die de flessen verzamelen, of de som opnieuw gebruiken in winkels of benzinestations dankzij een kredietsysteem in contanten of om te besteden op de afgesproken punten. Winkeleigenaars ontvangen zelf een kleine vergoeding voor elke plastic fles die ze recyclen, waardoor ze een aanzienlijke omzet genereren in hun winkels.

Volgens schattingen van Infinitum heeft het succes van de regeling die ze in Noorwegen hebben gecreëerd, landen als India, China, Australië en Schotland naar het hoofdkantoor van de organisatie gebracht. Nog een reden om in de revolutionaire voetsporen van Infinitum te treden en onze planeet te redden van vervuiling veroorzaakt door overtollig plastic.

Tags: GreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt