10 interessante feiten waarvoor je altijd te lui bent geweest om op Google te zoeken

Janine image
door Janine

06 April 2019

10 interessante feiten waarvoor je altijd te lui bent geweest om op Google te zoeken
Advertisement

De roem van Google is niet alleen gebaseerd op het bieden van snelle antwoorden voor elk type vraag, maar ook op het indexeren van de resultaten van de zoekopdrachten om zo snel mogelijk de beste antwoorden te vinden. Maar als we twijfels hebben over een aspect van de werkelijkheid dat we bijzonder vinden, hebben we niet altijd de tijd en de manier om de zoekmachine te gebruiken om het antwoord te vinden. Hier zijn 10 vragen die je jezelf misschien af en toe hebt gesteld, maar die je nooit - zoals ze zeggen - hebt "gegoogeld".

Advertisement
10 interessante feiten waarvoor je altijd te lui bent geweest om op Google te zoeken - 1

 

 

1) Waarom is de bodem van flessen water glad en die van koolzuurhoudende dranken puntig? Dit heeft twee redenen: ten eerste moeten de flessen frisdrank bestand zijn tegen de verandering in het volume van de vloeistof die van de kou van de koelkast naar de warmte van de omgeving gaat. De puntige bodem zorgt ervoor dat de flessen beter bestand zijn tegen drukverhoging, dat wil zeggen het proces dat de interne druk hoger houdt dan de externe.

2) Waarom heeft pas gemaaid gras een bepaalde geur? Bij het afsnijden produceert een plant vluchtige organische stoffen. Deze dienen om wonden te helen, de vorming van schimmels te voorkomen en nuttige insecten aan te trekken. De karakteristieke geur wordt vooral gegeven door twee stoffen: aldehyden en alcoholen.

3) Waarom zien we er anders uit in de spiegel en op foto's? Het beeld van onszelf op de foto weerspiegelt de afbeelding die we in de spiegel zien. Het zien van een foto toont ons daarom een beeld waarin alles omgekeerd lijkt en dit zorgt voor een gevoel van ongemak.

4) Waarom doen benen meer pijn als we stilstaan dan wanneer we lopen? Terwijl we lopen, houden we alle spieren vast die we in werking hebben gesteld; wanneer we stil staan, ondersteunen alleen de kuiten en voeten ons gewicht en dit vermoeit de benen. Bovendien zorgt het bewegen van verschillende spieren ervoor dat het bloed beter kan circuleren en het hart gemakkelijker kan pompen.

5) Waarom is shampoo gekleurd, maar het schuim wit? De shampookleurstof vertegenwoordigt slechts een klein percentage van de chemische samenstelling van het product. Daarom, als we de vloeistof verder verdunnen, zal het percentage kleurstof kleiner zijn en minder kleuren. Een andere reden ligt in de bubbels: deze hebben veel meer reflecterend oppervlak dan de vloeistof waaruit ze zijn gevormd; hun oppervlak absorbeert de frequenties van het licht en reflecteert ze allemaal, waardoor het menselijk oog onmogelijk de kleur kan waarnemen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

 

6) Waarom roken kaarsen alleen als je ze uitblaast? Wanneer we een kaars doven, is wat we in de lucht zien de paraffine die blijft branden vanwege de hitte en die in de buurt van de kaars stolt.

7) Waarom vallen mannen eerder af dan vrouwen? Mannen hebben een sneller metabolisme en meer droge spiermassa, waardoor ze meer calorieën verbruiken.

8) Waarom wordt de huid donkerder door blootstelling aan de zon, maar wordt het haar lichter? Melanine laat ons lichaam ultraviolette stralen (UV) absorberen. Wanneer het echter wordt blootgesteld aan een intense hoeveelheid UV, vermindert het. In de huid activeert deze gebeurtenis het melanotrope hormoon dat de afgifte van melanine stimuleert en daarom ons een kleurtje geeft. De haarmelanine daarentegen, regenereert niet.

9) Waarom herkennen we onze stem niet? Terwijl we praten, horen we een combinatie van het geluid van onze stem met dat van de bewegende stembanden. Daarom herkennen we onszelf niet als we naar onszelf luisteren op een recorder.

10) Waarom groeien de vingernagels sneller dan die van de voeten? Nagelgroei is het gevolg van de proliferatie van de nagelmatrixcellen. Aangezien er minder bloedtoevoer naar de voeten is, is er ook een lagere hoeveelheid zuurstof en voedingsstoffen voor de groei van nieuwe cellen in de matrix. Een andere theorie is dat de nagels van de handen meer trauma's hebben dan die van de voeten; deze trauma's leiden tot de dood van veel cellen die dan vaker worden vervangen.

Advertisement