Dit panoramische beeld van de planeet Mars is een van de meest gedetailleerde die beschikbaar is voor NASA

Janine image
door Janine

10 April 2019

Dit panoramische beeld van de planeet Mars is een van de meest gedetailleerde die beschikbaar is voor NASA
Advertisement

Verkenningen op Mars klinken niet langer als een nieuwigheid in onze oren, maar de belangstelling voor deze planeet is zeker niet verminderd. Het probleem dat moet worden opgelost, is om eerst te weten of het in de niet al te verre toekomst een tweede thuis voor de mens kan zijn. Om hier achter te komen blijven de internationale rovers en ruimtesondes de atmosfeer en de grond bekijken.

Juist van een van deze kleine robots kwam degene die als het meest gedetailleerde beeld van het panorama van Mars kan worden beschouwd.

via NASA

Advertisement
NASA

NASA

Het beeld is een panoramische foto van 360°, gemaakt door Opportunity, een van de langstdurende rovers die de NASA ooit op Mars heeft gelanceerd. Vertrekkend van de Aarde op 7 juli 2003, zou hij er voor de experts maximaal 90 dagen blijven, en in plaats daarvan “leefde” de robot 15 jaar lang op de rode planeet.

Gedurende deze tijd heeft het een waardevolle hoeveelheid gegevens verzameld over bodem, klimaat en atmosfeer, hoewel het hoofddoel ervan was om het bewijs van de aanwezigheid van vloeibaar water op de planeet te verifiëren.

Opportunity heeft de NASA, en vervolgens de hele wereld, een spectaculair beeld van Mars gegeven dat ons de kans geeft om een heel duidelijk beeld te krijgen van hoe de nabije planeet eruit ziet: de foto bestaat uit 354 opnames, verzameld in weinig meer dan een maand. Het 360° panorama is een van de laatste opnamen van Opportunity voordat het werd vernietigd door een zandstorm. De foto vertegenwoordigt de Valley of Perseverance, de laatste stop van de rover vóór het ongeluk.

Op de foto zijn verschillende rotsen te zien, waarvan sommige zijn geanalyseerd door Opportunity zelf dankzij robothanden en de Endeavour-krater.

We hoeven het einde van de missie van Opportunity niet teveel te betreuren: zijn werk heeft de verwachtingen ver overtroffen en tegelijkertijd hebben andere rovers zijn plaats ingenomen. Het nieuws van Mars stopt hier zeker niet!

Source:

 

Advertisement