Het ontbijt overslaan en laat dineren is een zeer gevaarlijke combinatie: dat zegt een studie

Janine image
door Janine

24 Mei 2019

Het ontbijt overslaan en laat dineren is een zeer gevaarlijke combinatie: dat zegt een studie
Advertisement

Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste oorzaken van morbiditeit, invaliditeit en mortaliteit in de wereld. Dit is niet te wijten aan de kwetsbaarheid van ons lichaam en ons hart, maar aan de slechte gewoonten die we tijdens ons leven hebben. Roken, alcohol of drugs gebruiken en geen sportactiviteiten verrichten, zijn acties die ons lichaam verzwakken.

Maar zelfs meer onschuldig gedrag kan de kracht van ons hart onder druk zetten. Zoals wat betreft voeding, waarvan we nooit vermoedden dat het zo gevaarlijk was.

Advertisement
stu_spivack/Flickr

stu_spivack/Flickr

Volgens een studie gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology brengen degenen die het ontbijt overslaan of 's avonds te laat dineren hun gezondheid in gevaar. De studie analyseerde de eetgewoonten van 113 patiënten (73% mannen) die in de voorgaande maand een hartinfarct hadden gehad en ontdekten dat 58% van hen gewoonlijk (minstens 3 keer per week) het ontbijt oversloeg, 51% erg laat dineerde en 41% beide gewoonten had.

Tijdens de studie bleek dat een groot deel van degenen die dergelijke eetgewoonten hadden binnen een periode van iets meer dan 30 dagen na de vorige gebeurtenis opnieuw een hartinfarct kregen, waardoor het overlevingspercentage aanzienlijk werd verlaagd.

Advertisement
pexels

pexels

Marcos Minicucci, een arts van de São Paulo State University, in Brazilië, zei dat voor een gezond leven het belangrijk is om een goed ontbijt te nuttigen, waarmee je ten minste 15% en niet meer dan 35% van de dagelijkse calorieën nodig hebt, en nooit gaan slapen vóór 2 uur na het avondeten.

Het niet respecteren van deze gezonde gewoonten dreigt zelfs het endotheel (dwz het weefsel dat het binnenoppervlak van de bloedvaten bedekt) te verlagen en het percentage LDL ("slecht" cholesterolgehalte) zelfs bij patiënten die statines gebruiken ( geneesmiddelen die het cholesterolgehalte onder controle houden) te verhogen.

Het onderzoek heeft daarom aangetoond dat de risicofactoren voor ons hart veelvoudig zijn, maar dat het voldoende is om gezonde voedingsgewoonten te volgen om beter te leven en de motor van ons lichaam zo min mogelijk te vermoeien.

Source:

Advertisement