De sarcofagen van Karajia in Peru: dit zijn de oude mausoleums die op een recordhoogte van 2000 meter staan

Janine image
door Janine

13 Mei 2019

De sarcofagen van Karajia in Peru: dit zijn de oude mausoleums die op een recordhoogte van 2000 meter staan
Advertisement

Een van de meest exotische en geprezen plaatsen in de literatuur en kunst aller tijden, is Zuid-Amerika een land van etnische, culturele, sociale, artistieke maar vooral landschappelijke rijkdom; het zuiden van het majestueuze Amerikaanse continent is een plaats met ongelooflijke verrassingen en adembenemende uitzichten. Net zo adembenemend is het uitzicht dat te bewonderen is aan de voet van de imposante sarcofagen van Karajia.

Gelegen in de staat Peru, zijn de enorme beelden de laatste overblijfselen van de Chachapoyas-stam.

via Peru Tourist Guide

Advertisement
Ireneo Soto Hinostroza/Facebook

Ireneo Soto Hinostroza/Facebook

Een archaïsche populatie waarvan weinig bekend is, stonden de Chachapoyas door de Inca's van Peru bekend als “wolkenstrijders", precies in verhouding tot het feit dat ze bekwame gewapende verdedigers van hun grondgebied waren, momenteel gelegen tussen de kloven van het Andesgebergte en de regenwouden van de Amazone.

Er zijn weinig archeologische overblijfselen verbonden met de beschaving van de zogenaamde Chachapoyas, maar in 1984 deed de geleerde Federico Kauffman een ongelooflijke ontdekking... op 2000 meter hoogte!

Advertisement

Kauffman is in feite de eerste archeoloog ter wereld die de "Purunmachos", de sarcofagen van de "oude wijzen" op 2000 meter hoogte, heeft ontdekt, een zeer ongebruikelijke hoogte en positie voor begrafenismonumenten; de zeven sarcofagen bevinden zich daarom op een bijna onbereikbare positie bovenop de kloof van een rivier en met hun strenge blik bekijken ze de afgrond van 2000 meter die hen scheidt van het niveau van de rivier.

2,5 meter hoog, verschijnen de sarcofagen als grote capsules met de kenmerken van een gestileerd menselijk lichaam dat teruggaat tot rond de vijftiende eeuw, net voor de verovering van de Inca’s.

Yelsin Garcia/Facebook

Yelsin Garcia/Facebook

De mummies van prominente persoonlijkheden van de Chachapoyas-stam werden in een foetushouding gebalsemd in de merkwaardige sarcofagen, gewikkeld in een cocon van riet vastgebonden met touw; elk beeld dat de magnifieke en onbereikbare zeven Peruviaanse sarcofagen samenstelt, is wit geverfd met enkele pigmenten in oker en rood die bepaalde details benadrukken, zoals de kleding van persoonlijkheden die in het hiernamaals worden gevierd. Sommige van de "Purunmachos" hebben zelfs schedels op de hoofden van de sarcofagen geplaatst, een mogelijk teken dat deze mensen die tot de archaïsche stam behoorden moedige “wolkenstrijders” waren.

Een ontoegankelijke plek waar men nu, dankzij archeologisch toerisme, een bezoek aan kan brengen door omhoog te ”klimmen" boven de kloof van de rivier waar, strak en stil, de zeven oude beelden de vallei van boven bewaken!

Source: 

Advertisement