De Amish: 10 dingen die je misschien niet wist over de religieuze gemeenschap die technologie afwijst - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De Amish: 10 dingen die je misschien…
Hennep is het nieuwe eikenhout: dit is de reden waarom Het feit dat mannen nooit dingen kunnen vinden, kan een wetenschappelijke verklaring hebben, gegeven door de evolutie

De Amish: 10 dingen die je misschien niet wist over de religieuze gemeenschap die technologie afwijst

Door Janine
4.620
Advertisement

Ontstaan in Zwitserland in de 16e eeuw als onderdeel van de Doopsgezinde kerk, zijn de Amish (van het Duitse "amische") een van de meest wijdverbreide religieuze gemeenschappen van de laatste eeuwen; ongeveer tweehonderd jaar na hun ontstaan en verspreiding op het oude continent, verhuisden de Amish vervolgens naar de Verenigde Staten van Amerika rond het midden van de achttiende eeuw, waarbij een duizelingwekkende demografische groei onder hun leden werd geregistreerd. Maar dat is nog niet alles: deze gemeenschap wijst alle moderne gemakken af. Dit zijn 10 curiositeiten die je misschien nog niet wist!

De oorsprong: ontstaan in de zestiende eeuw in de huidige gebieden van Zwitserland en de Elzas, dankt de religieuze gemeenschap zijn oorsprong aan bisschop Jakob Ammann; na tientallen jaren van vervolging zijn de Amish sinds 1720 verhuisd naar het Nieuwe Continent. Tot op heden zijn de Amerikaanse federale staten met het grootste aantal leden Pennsylvania, Indiana en Ohio.

De religie: elke gemeenschap, groot of klein, bestaat uit een bisschop, een mannelijke diaken en twee predikanten. Je gaat niet naar de kerk voor religieuze diensten, maar de preek wordt om beurten in de huizen van de families die deel uitmaken van de gemeenschap gehouden. Elk gezin heeft een hoge mate van bloedverwantschap, dus op de een of andere manier zijn het allemaal verre familieleden van elkaar! De reeks te volgen burgerlijke en religieuze voorschriften zijn opgenomen in de zogenaamde Ordnung.

Nee tegen de telefoon en computers: het gebruik van pc's en mobiele telefoons voor privé-gebruik is absoluut verboden; als sommige leden zakenlieden zijn, kunnen ze telefooncellen gebruiken om te bellen en gebeld te worden. Selfies zijn daarom verboden omdat ze worden beschouwd als ongeoorloofde daden van persoonlijke trots! De taal die wordt gesproken door de Amish is de Engelse taal met de Amerikanen, terwijl onder hen de zogenaamde "Pennsylvania Dutch" wordt gesproken, een dialect dat is afgeleid van het Zwitserduits.

... En nee tegen elektriciteit: veracht door het grootste deel van de gemeenschap, wordt elektriciteit echter vaak gebruikt om huizen te verwarmen in de winterperiode, op voorwaarde dat deze energie afkomstig is van de windmolens van de gemeenschap waartoe het behoort. Het is daarom geen toeval dat veel van de jongere leden het gebruik van fotovoltaïsche energie zien als een compromisoplossing die is aangepast aan hun behoeften met het oog op hun behoeften.

foto: Pexels

De kleding: de Amish kleden zich op een spartaanse manier en in overeenstemming met de hoofdzaken van het leven en religieuze voorschriften; de kleding is over het algemeen gemaakt van zwart en met de hand gemaakt materiaal, dus geen riemen, handschoenen, sjaals en sneakers! Mannen moeten noodzakelijkerwijs een baard laten groeien, terwijl vrouwen lang haar hebben, dat niet mag worden afgeknipt. Volgens de voorschriften van de Ordnung mogen vrouwen geen sieraden of jurken dragen anders dan zwart, en de lengte van de rokken wordt opgelegd door de wetten van de gemeenschap.

Jongeren: tijdens de periode van de zogenaamde "rumspringa" (rondspringen), kan de jongste van de gemeenschap een sabbatical nemen om weg te komen van hun families en de geneugten van het moderne leven te ontdekken. Aan het einde van de periode kunnen ze beslissen om de leefregels van de gemeenschap te verlaten of terug te keren. De meesten keren terug bij hun familie.

Vrije tijd: hoewel het verboden is om in een auto te rijden, is het niettemin mogelijk om een lift te vragen om van de ene plaats naar de andere te gaan. De voorkeur van verplaatsing blijft de paardenkar. Een uitzondering wordt geboden door bussen die van december tot april worden gehuurd door de amish-gemeenschap in Florida, die in deze tijd van het jaar 's nachts reizen om Pinecraft te bereiken; elk jaar ontspannen ongeveer 5.000 Amish zich op de stranden van de stad Florida in de periode dat het werk op het land minimaal is.

Advertisement

Huwelijksleven: als het vroeger gebruikelijk was om de zogenaamde "bundling" of het bed gescheiden door een houten plank te gebruiken, wordt de kennismaking van een paar nu geregeld volgens verschillende voorschriften, zij het minder archaïsch: de hofmakerij kan zich ontvouwen door de briefwisseling tot de geplande uitjes die uitsluitend in het weekend plaatsvinden; pas na meer dan een jaar kan een man het huwelijksaanzoek doen aan zijn geliefde.

Kinderen krijgen: eenmaal getrouwd, moet het paar het leven schenken aan een groot aantal kinderen (het gemiddelde is 7) en dit is een van de redenen waarom de religieuze gemeenschap de demografische piek in de afgelopen 10 jaar sterk heeft zien stijgen. Volgens deskundigen zullen ze in 2050 1 miljoen bereiken!

Een gemeenschap die misschien te veel voorschriften van religieuze aard om zich heen heeft en te veel sociale banden die verbonden zijn met archaïsche tradities, toch is hun keuze om zoveel mogelijk afstand te nemen van de verleidingen van de moderniteit nog steeds lovenswaardig en uniek in de geschiedenis van de moderne westerse beschaving.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt