x
Hennep is het nieuwe eikenhout: dit…
Moeders met drie kinderen zijn het meest gestrest: dat onthult een verrassend onderzoek De Amish: 10 dingen die je misschien niet wist over de religieuze gemeenschap die technologie afwijst

Hennep is het nieuwe eikenhout: dit is de reden waarom "hennephout" een revolutie teweeg kan brengen in de bouw

10 Mei 2019 • Door Janine
5.136
Advertisement

De laatste tijd horen we vaak over het therapeutische gebruik van hennep, een plant die effectief is in het behandelen van vele symptomen, maar nog steeds gebukt gaat onder een krachtig sociaal stigma. De mogelijke toepassingen lijken echter veel verder te gaan dan de geneeskunde en hebben zelfs betrekking tot de bouwwereld.

Greg Wilson, een Amerikaanse ondernemer die heeft besloten om een productie-installatie op te zetten voor "hennephout", Fibonacci LLC, weet er meer over.


Wilson was een van de pioniers van het gebruik van bamboehout in de bouwsector, door het toepassen van methoden die zijn geleerd van de Chinese industrie; tegelijkertijd heeft hij een ander bedrijf gecreëerd - SmartOak - dat gespecialiseerd is in de verwerking van boomstammen die anders zouden worden gebruikt als houtsnippers. Door het samenvoegen van alle ervaringen en kennis die zijn opgedaan in deze twee ondernemingsinitiatieven, bereidt Wilson zich voor op het openen van een industrie van 6 miljoen dollar in Kentucky, die de bijna 200 vierkante kilometer zal gebruiken die in die regio al zijn bestemd voor de teelt van hennep.

Het product, genaamd "HempWood", is gemaakt van samengeperste hennepvezels, bijeengehouden door een op soja gebaseerde lijm. Hiermee worden vloeren, planken, balken en alles dat gewoonlijk in de houtbewerking wordt gebruikt, gerealiseerd.

Het product lijkt erg veel op eikenhout, maar het is zelfs 20% resistenter en bovendien heeft het veel lagere kosten, aangezien hennep in slechts 6 maanden rijpt. Deze technologie helpt miljoenen eiken te redden, waarvan de vraag altijd erg hoog is, maar de snelheid van groei en regeneratie is hiervan zeer beperkt.

De ervaring van Wilson herinnert ons er ook aan hoe instellingen een sleutelrol kunnen spelen bij het bevorderen van innovatie: zijn bedrijf kon in feite profiteren van veel overheidsstimulansen, zowel voor de aankoop van machines als voor de werving van personeel. Niet alleen de experts in de sector, maar ook de instellingen zelf zijn ervan overtuigd dat hennephout een van de protagonisten van de bouwsector van de toekomst zal zijn. Waar - ook - de arme eiken van profiteren.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt