Onderzoekers verklaren koala's "functioneel uitgestorven": dit betekent het - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Onderzoekers verklaren koala's "functioneel…
Deze twee oefeningen zijn gemakkelijk thuis te doen en kunnen helpen rugpijn te verminderen Het uiterlijk van een aardbei en de smaak van ananas: dit is de vrucht die met uitsterven bedreigd werd en weer in de mode is

Onderzoekers verklaren koala's "functioneel uitgestorven": dit betekent het

Door Janine
1.377
Advertisement

Hoewel we er waarschijnlijk nog nooit één hebben gezien, kent iedereen de koala's, de bijzondere Australische buideldieren die een van de onbetwiste symbolen van de fauna van het continent vertegenwoordigen. Naast hun uiterlijk hebben deze zoogdieren zulke eigenaardige gewoonten dat ze een goede lakmoesproef zijn voor het begrijpen van de veranderingen die de omgeving om hen heen ondergaat. En het laatste nieuws van de Australian Koala Foundation is niet bepaald positief.

De onderzoekers hebben zelfs verklaard dat het totale aantal koala's onder de 80.000 eenheden is gedaald en dat ze kunnen worden gedefinieerd als "functioneel uitgestorven".

foto: Pixabay.com

Het aantal exemplaren dat op het eerste gezicht misschien niet alarmerend lijkt, is eigenlijk heel klein, gezien de grootte van het Australische continent en het feit dat er in 2016 nog twee keer zoveel koala’s waren. Hun bevolking is in enkele jaren drastisch afgenomen, waardoor ze onderzoekers ertoe hebben aangezet dit alarm te activeren. Maar wat betekent "functioneel uitgestorven"?

Deze term kan verschillende omstandigheden betekenen. Functioneel uitgestorven kan bijvoorbeeld een roofdier zijn waarvan het aantal zo klein is dat het de impact op het ecosysteem en dus op het aantal van zijn prooien teniet heeft gedaan. Maar dit is duidelijk niet het geval met koala's. De laatstgenoemden daarentegen worden functioneel uitgestorven verklaard omdat het aantal zo laag is (als we denken aan verspreiding over het continent) dat inteelt zeer frequent voorkomt: dit vormt een ernstige bedreiging voor de genetische variabiliteit die nodig is voor het voortbestaan van de soort.

De verantwoordelijken voor dit proces zijn er verschillende: ontbossing en verlies van leefgebieden, verspreiding van genetische ziekten, klimaatveranderingen die golven van droogte en ondraaglijke hitte veroorzaken. Daarbij komt nog dat koala's worden gekenmerkt door een legendarische lethargie, wat ook te maken heeft met een caloriearm dieet, waardoor de hersteltijden in termen van voortplanting en herbevolking erg langzaam zijn.

Advertisement

We hopen dat het alarm van de stichting de aandacht kan vestigen op het drama dat deze unieke en delicate dieren ervaren.

foto: pexels
Tags: DierenNatuur
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt