Een vaccin tegen kanker dat uitstekende resultaten bij mensen oplevert, wordt onderzocht: zo werkt het

Janine image
door Janine

22 Mei 2019

Een vaccin tegen kanker dat uitstekende resultaten bij mensen oplevert, wordt onderzocht: zo werkt het
Advertisement

Het zou mooi zijn om te denken dat we ons simpelweg tegen kanker kunnen vaccineren. Tumoren zijn altijd een ware plaag geweest, in staat om mensen van alle leeftijden en achtergronden te raken. Hoewel medisch onderzoek gestage en significante vooruitgang boekt, waren er alleen al in 2018 wereldwijd 18 miljoen diagnoses van kanker.

Een recent afgesloten experiment door onderzoekers van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York, geleid door Dr. Linda Hammerich, kan echter nieuwe hoop geven in de strijd tegen deze ziekten.

Advertisement
Belova59/Pixabay

Belova59/Pixabay

Zoals het geval is met mazelen, waterpokken, hepatitis en andere ziekten waartegen we gevaccineerd kunnen worden, hebben Amerikaanse onderzoekers geëxperimenteerd met een systeem om de tumor van dichtbij te raken, zieke cellen te vernietigen en het immuunsysteem te stimuleren nieuwe te produceren.

Ze definieerden het als een in situ vaccin, oftewel direct op de plek waar de kanker zich ontwikkelde.

De behandeling is verdeeld in verschillende fasen. Allereerst krijgt de patiënt een reeks stimulerende middelen die in staat zijn de cellen van ons immuunsysteem te activeren die zijn ontworpen om dysfuncties als gevolg van kanker te bestrijden.

Advertisement
Cancer Institute of Colombia/Flickr

Cancer Institute of Colombia/Flickr

Vervolgens een tweede stimulerend middel, dat wordt geïnjecteerd waar de tumor zich bevindt. Deze tweede stof activeert de denditrische cellen, die de T-cellen van het immuunsysteem instrueren om de kwaadaardige cellen te doden, en de gezonde cellen te redden.

In principe wordt het lichaam geleerd kankercellen te herkennen, te vinden en te vernietigen, niet alleen waar de kanker is geconcentreerd, maar ook in de rest van het lichaam. Net zoals wanneer je bent ingeënt tegen andere ziekten.

pxhere.com

pxhere.com

Het lijkt bijna ongelofelijk, maar tests op elf patiënten met lymfomen hebben zeer positieve resultaten opgeleverd. Genezing werd namelijk al na een paar maanden tot een jaar voltooid. Het onderzoek werd zodoende ook uitgebreid naar mensen met borst-, hersen- en nekkanker.

Het optimisme van onderzoekers is wat dat betreft zeer hoog. Als de experimenten goede resultaten zouden blijven geven, zou een dergelijke therapie ongetwijfeld een nieuw startpunt zijn om kanker te bestrijden en levens te redden.

Advertisement