"Love": het imposante beeldhouwwerk dat ons tegenover ons innerlijk kind plaatst

Janine image
door Janine

23 Juni 2019

"Love": het imposante beeldhouwwerk dat ons tegenover ons innerlijk kind plaatst
Advertisement

In de woestijn van Nevada, ten noord-oosten van Reno (VS), is er een klein stadje dat speciaal is opgericht om een jaarlijks festival te organiseren waar in de loop van de jaren veel mensen op af zijn gekomen en nu een zekere bekendheid heeft bereikt. De stad wordt Black Rock City genoemd en we hebben het hier over het Burning Man Festival, dat elk jaar wordt gehouden, sinds 1991, de laatste week van augustus, om samen te vallen met de dag van de arbeid, Labor Day, dat in de Verenigde Staten wordt gevierd op 1 september.

Het is een festival van visionaire en alternatieve kunst waar een groot aantal kunstenaars aan meedoen; een van de meest visionaire werken van de afgelopen jaren heet "Love", het debuut van een getalenteerde Oekraïense kunstenaar uit Odessa genaamd Alexander Milov.

Advertisement
Behance / VA Designer - Alexander Milov

Behance / VA Designer - Alexander Milov

Het suggestieve werk van Milov dateert uit 2015 en het thema van dat jaar was opgenomen in de wedstrijd "Carnival of Mirrors". De keuze van het thema was bedoeld als een verwijzing naar de moderne wereld gedomineerd door de media, waarin de realiteit soms dubbelzinnig en misvormd is, net als een zonnestraal die spiegels raakt: een universum waarin het ontdekken van de authentieke zelf steeds moeilijker wordt. Milov's werk concentreert zich op de niet-communiceerbaarheid van deze tijd: een man en een vrouw zitten met de rug naar elkaar toe, voorover gebogen in een ogenschijnlijke staat van diepe droefheid en eenzaamheid.

Advertisement
Behance / VA Designer - Alexander Milov

Behance / VA Designer - Alexander Milov

Love lijkt de aandacht te vestigen op de conflicten tussen de werkelijke aspiraties van het verborgen ego en uiterlijke verschijning. Aan de buitenkant lijken de twee volwassen figuren een echte kooi te vertegenwoordigen, verwijzend naar een gevoel van onderdrukking dat nog meer wordt benadrukt door de grijze kleur van het metaal dat voor het raamwerk wordt gebruikt. Maar wanneer het licht valt, gebeurt er iets echt magisch: als het licht vervaagt om ruimte te maken voor de lange nacht, lichten de kinderen in de binnenkant op en merken we dat ze elkaars handen aanraken, een gebaar dat bij de twee volwassen figuren slechts een verre fantasie blijft.

Behance / VA Designer - Alexander Milov

Behance / VA Designer - Alexander Milov

Kinderen vertegenwoordigen ons diepste zelf, onze echte ambities en onze meest oprechte gevoelens verborgen gehouden in een denkbeeldige gevangenis, vol met valse waarden. Het licht dat door de kinderen wordt verspreid, samen met hun gebaar, is een symbool van liefde en delen - een verlangen om te communiceren is in plaats daarvan afwezig bij volwassenen, koud en metaalachtig. De transparantie van de vormen geeft misschien aan hoe fragiel en kwetsbaar onze intimiteit is.

Het prachtige, indrukwekkende werk, weerspiegelt de gedachte van de kunstenaar: "we komen op deze wereld en wensen alleen maar vereniging en liefde, maar de maatschappij transformeert ons, waardoor we niet in staat zijn om relaties aan te gaan op de serene en zelfverzekerde manier van onze kindertijd" . We moeten daarom proberen de zuiverheid en waarden te ontdekken die ons als kinderen hebben bewogen, omdat ze de authentieke waarden van de menselijke natuur zijn.

Advertisement