Dit monument, een van de grootste ter wereld, is al meer dan 70 jaar in aanbouw

Janine image
door Janine

11 Augustus 2021

Dit monument, een van de grootste ter wereld, is al meer dan 70 jaar in aanbouw
Advertisement

Niet iedereen weet dat een van de grootste sculpturen ter wereld in aanbouw is in de Black Hills van South Dakota. Dit monument verrijst niet ver van Mount Rushmore, waar de gezichten van vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehouwen. Al meer dan zeventig jaar zijn arbeiders actief op het Crazy Horse Memorial, in het heilige land van de Lakota-stam. Het is een immens eerbetoon aan de Native Americans, en in het bijzonder aan een van de meest wijze Indiase leiders: Crazy Horse. Hoewel dit werk van stamleider Oglala Lakota nog lang niet voltooid is, ziet het er nu al indrukwekkend uit.

via smithsonianmag

Jonathunder / Wikipedia

Jonathunder / Wikipedia

De geschiedenis van het Crazy Horse-monument begon in de jaren ’30 op verzoek van het opperhoofd van de Lakota, Henry Standing Bear. Een verhaal dat verweven is met dat van de sociale verlossing van indianen die werden uitgeroeid door de bezetting van kolonisten uit Europese landen.

In 1930 waren de werkzaamheden aan Mount Rushmore nog steeds bezig en Henry Standing Bear vond het oneerlijk dat zijn volk geen monument had om het belang ervan te vieren. Om deze reden probeerde hij contact op te nemen met de beeldhouwer van Mount Rushmore, Gutzon Borglum, maar zonder succes. Hij liet het er niet bij zitten. In 1939 ging hij een corrispondentie aan met de Pools-Amerikaanse beeldhouwer Korczak Ziolkowski. Ziolkowski werkte korte tijd op Mount Rushmore onder Borglum en leek meteen geïnteresseerd in het uitvoeren van dit immense project.

Om de juiste berg van de regering te krijgen, stond het Indiaanse opperhoofd Henry Standing Bear al zijn land af, 900 hectare in totaal; en zo kon het project starten.

Advertisement
Osservastro / Wikipedia

Osservastro / Wikipedia

De onderneming bleek meteen zowel een politieke als een artistieke aangelegenheid. In feite weigerde de beeldhouwer - die in 1948 begon te werken - hardnekkig alle staatsfinanciering om zonder overheidsbeperkingen aan de slag te kunnen gaan. Dit betekende natuurlijk werken met een kleiner arbeidspotentieel en bescheiden middelen. In feite begon Ziolkowski alleen te werken, zonder elektriciteit, met heel weinig water en op onverharde wegen. Om de moeilijkheden die hij tegenkwam te begrijpen, moet je je bedenken dat om de top te bereiken een houten trap van 741 treden werd gebruikt.

Jim Bowen / Flickr

Jim Bowen / Flickr

De originele tekening geeft aan dat Crazy Horse wordt afgebeeld terwijl hij op zijn paard rijdt en wijst naar het land waar veel indianen begraven liggen. De beeldhouwer was ervan overtuigd dat hij het werk in dertig jaar zou kunnen afmaken, maar hij had het mis. Ziolkowski werkte persoonlijk aan de granieten materialen die werden gebruikt om dit project te maken voordat hij in 1982 op 74-jarige leeftijd stierf.

Mike Tigas / Flickr

Mike Tigas / Flickr

Op dat moment nam zijn weduwe Ruth Ziolkowski samen met haar zeven kinderen het project over. Mevrouw Ziolkowski leidde het werk om zich te concentreren op het gezicht van Crazy Horse in plaats van op het paard, zoals haar beeldhouwer-echtgenoot zich had voorgesteld. Dit heeft ertoe geleid dat we vandaag al een suggestief beeld van de sculptuur hebben - ook al is het gedeeltelijk - wat een eerste toestroom van toeristen mogelijk heeft gemaakt. Op deze manier was het mogelijk om het oorspronkelijke financiële plan te behouden, dat publieke financiering voor dit immense werk uitsluit. Een ambitieus en verbazingwekkend beeldhouwwerk, zelfs vandaag, dat - na 70 jaar - nog steeds in een beginfase verkeert.

Advertisement