Deze boer weigert zijn land te verkopen en verbouwt het nu op zijn stukje natuur omringd door woningen

Skip

02 Augustus 2021

Deze boer weigert zijn land te verkopen en verbouwt het nu op zijn stukje natuur omringd door woningen
Advertisement

Wat betekent het om gehecht te zijn aan je eigen land en aan plaatsen waar je door de tijd heen voor hebt gezorgd en bestierd met veel moeite? Deze vraag zou moeten worden gesteld aan al die mensen die plotseling biedingen krijgen voor hun land. Om het te verkopen zodat dit vrijkomt, of voor het slopen van gebouwen zodat er ruimte is voor wegen, nieuwe bouwwerken of andere voorzieningen.  

Dat dit voor velen misschien geen fijne situatie kan zijn, dat is zeker. De Poolse boer waar we het zo over zullen hebben kan er wel wat over zeggen. Deze man zou, met overtuiging en een echt zeldzame vasthoudendheid zijn land nooit gaan geven aan kopers die woningen willen bouwen in een groeiende wijk. Zijn verhaal geniet in heel de wereld bekendheid, net als de beelden waarop te zien is dat hij nog steeds wil verbouwen, omringd door grote appartementengebouwen.  

via Michal Myslowski/Youtube

Advertisement

Michal Myslowski/Youtube

Michal Myslowski leeft en werkt in Lublin en is hét symbool van verzet. Waartegen dan? Je zou kunnen zeggen tegen ontwikkeling en modernisering, maar eigenlijk laat deze man met zijn keuze zien hoe diep verbonden hij is met zijn land.

Ondanks de grote sommen geld die hem door de jaren zijn geboden heeft Michal nooit zijn grond verkocht. Hem proberen over te halen met geld is op niets uitgelopen, grote appartementen om zijn land heenbouwen evenmin, daar waar eerst alleen maar natuur was. Ze maakten hem voor "gek"uit, ze zeiden dat hij vroeg of laat spijt zou krijgen, maar hij gelooft meer dan ooit de juiste keuze gemaakt te hebben, niet alleen voor zichzelf maar ook voor z'n omgeving.   

Michal Myslowski/Youtube

Zijn akker is nu een van de weinige "natuurgebieden" pal in het midden van beton, wegen en commerciële activiteiten. Hij is daar met zijn landbouwmachines om zijn akker te verbouwen en te bestieren zoals hij dat altijd heeft gedaan. De wereld krijgt daardoor taferelen te zien die op zijn zachtst gezegd fascinerend zijn en die ons aan het denken zouden moeten zetten. Myslowski gaat te midden van natuur en voortdurende ontwikkelingen om hem heen, onverstoord rustig door met werken op zijn "groenstrook." 

Advertisement

Michal Myslowski/Youtube

De mensen rondom zijn land die er wonen en werken zijn over het algemeen blij met hem, op enkele klachten over lawaai of lucht vanwege zijn boerenwerk na. Al met al zijn veel mensen er blij mee dat ze bij het raam kunnen gaan staan, midden in de stad en kijken naar een show zoals Michal die opvoert en die zijn akker verbouwt en oogst. Dit zie je niet elke dag als appartementbewoners.

Wat vind jij van de keuze van deze boer? Heb je ooit zulke taferelen gezien in de stad? 

Advertisement