De eigenaresse van deze bar heeft een innovatieve oplossing gevonden om plastic rietjes te vervangen

Janine image
door Janine

05 Juli 2019

De eigenaresse van deze bar heeft een innovatieve oplossing gevonden om plastic rietjes te vervangen
Advertisement

Met betrekking tot de grote milieuproblemen moeten we allemaal op onze eigen manier proberen te werken aan een toekomst voor onze planeet. Geconfronteerd met de ernst van sommige problemen, zouden onze inspanningen tevergeefs kunnen zijn, maar dit mag geen banaal excuus worden om toe te kijken zonder iets te doen. Zelfs een beetje vooruitziendheid kan helpen oplossingen te vinden voor kwesties die onoplosbaar lijken, zoals vervuiling.

Op de Filippijnen besloot de eigenaresse van een bar om een standpunt in te nemen in de strijd tegen vervuiling veroorzaakt door plastic materialen, waarbij ze besliste om de gebruikelijke plastic rietjes te vervangen door "speciale" en natuurlijke rietjes.

via nextshark.com

Advertisement

We zijn onze planeet letterlijk aan het doden, dag na dag, waar industrieën en individuen tonnen afval in het milieu kunnen lozen. In dit tempo zijn we bang dat de aarde de klap niet te boven zal komen: sommige statistieken in 2016 hebben enkele gegevens gerapporteerd waaruit bleek dat 7 miljard mensen ongeveer 320 miljoen ton plastic produceren - een getal dat in 2034 zeker zal verdubbelen. Alsof het nog niet genoeg was, stierven meer dan 100.000 zeedieren door plasticvervuiling in de zeeën. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en heeft honderden jaren nodig om af te verteren. Plastic rietjes zijn misschien niet ons grootste probleem, maar ze dragen zeker bij aan het verhogen van het niveau van degradatie en vervuiling waarin onze zeeën, stranden en steden verkeren. In Amerika worden dagelijks ongeveer 500 miljoen plastic rietjes gebruikt en 8,3 miljard daarvan komen terecht in de zee of op het strand.

Sarah Tiu is de directrice van "Café Editha" in Surigao Del Norte, op de Filippijnen, en is nooit een grote fan geweest van plastic rietjes. Aanvankelijk probeerde ze plastic rietjes te vervangen door enkele roestvrijstalen exemplaren, maar klanten hielden er niet van. Na de weigering van de klanten te hebben gemerkt, besluit Sarah iets anders te proberen, deze keer door voor te stellen om in plaats van rietjes, biologisch afbreekbare kokosbladeren te gebruiken.

Advertisement

De rietjes gemaakt van kokosbladeren hebben bewezen zeer effectief te zijn, en toeristen en klanten zijn overtuigd van deze keuze. Ze zijn waterbestendig, maken geen lawaai en worden elke ochtend gemaakt door de eigenaresse en haar personeel. Dankzij dit ingenieuze en volkomen veilige alternatief worden plastic rietjes afgeschaft!

Advertisement