Bomen planten is nu de meest effectieve oplossing tegen klimaatverandering bevestigen wetenschappers. En zoveel bomen zijn er nodig - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Bomen planten is nu de meest effectieve…
Het kind dat bij jou het meest het bloed onder je nagels vandaan haalt lijkt het meest op jou en deze psycholoog legt uit waarom Recordhitte in het Verenigd Koninkrijk levert hilarische maar tegelijkertijd verontrustende plaatjes op

Bomen planten is nu de meest effectieve oplossing tegen klimaatverandering bevestigen wetenschappers. En zoveel bomen zijn er nodig

947
Advertisement

De veranderingen in het klimaat worden steeds duidelijker. De temperatuur op aarde blijft toenemen en zijn er wereldbreed winters en zomers met steeds extremere weersomstandigheden.

In dit kader gaan door de oprukkende woestijn planten die ooit welig tierden, er langzaam aan. Maar toch is er een manier om dit alles in te dammen, en dat is veel makkelijker te doen dan we denken.

In sommige landen was het kwartje al lang gevallen en raken ze de essentie: om de aarde weer hergeboren te laten worden moet je bomen planten. In Australië hebben ze besloten meer dan 50 miljoen bomen te planten in de nabije toekomst en in de Filipijnen is er een wet ingevoerd die studenten pas recht geeft op hun diploma wanneer ze tenminste 10 bomen hebben geplant.

Ogenschijnlijk nogal een simpel idee, maar Thomas Ward Crowther en Jean-François Bastin, onderzoekers en ecologen van de Technische Universiteit Zürich (ETH), zijn na analyse van andere oplossingen van mening dat bomen planten eruitziet als de verstandigste oplossing. Een oplossing die ook percentueel gezien de grootste kans van slagen heeft.

Nadat de twee onderzoekers van het ETH ongeveer tachtigduizend satellietfoto's van de aarde hebben geanalyseerd zeggen zij dat er op aarde nog 1,7 miljard hectare (een oppervlakte zo groot als Amerika en China bij elkaar) beschikbaar is. Dat staat gelijk aan ongeveer 1,2 biljoen bomen.

Volgens de schattingen van de twee onderzoekers zou zo'n enorme hoeveelheid bomen ongeveer een derde van de koolstofdioxide op kunnen vangen die zich in de atmosfeer van de aarde bevindt. Als je daarbij de huidige bomen optelt die er zijn op aarde, die de resterende tweederde kan opnemen, dan zouden de CO2-emissies met het plan van Crowther en Bastin nagenoeg tot nul kunnen worden teruggebracht.

Bij recente acties die zijn ondernomen verduidelijkte Crowther echter dat het planten van bomen misschien niet voldoende kan zijn. Al zou dit project nu al meteen zijn verwezenlijkt, duurt het nog vele jaren voordat de resultaten te zien zullen zijn. Het eerste wat er dus moet worden gedaan is de uitstoot tot een minimum beperken en dan beginnen aan projecten als deze waardoor de aarde de mensen weer schone lucht kan gaan geven.

Tags: GreenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt