Deze tatoeages veranderen van kleur afhankelijk van de suikerwaarde, het albuminegehalte of de zuurtegraad in het bloed

door Skip

01 Augustus 2019

Deze tatoeages veranderen van kleur afhankelijk van de suikerwaarde, het albuminegehalte of de zuurtegraad in het bloed
Advertisement

Een tatoeage laten zetten is nu nog steeds de meestvoorkomende manier ter wereld waarop je iets aan je lichaam kan veranderen. Tatoeages zouden volgens de huidige antropologische vondsten die zijn gedaan, zijn begonnen bij de oude Egyptenaren.

In de Oudheid dacht men dat sommige symbolen, die op de huid zijn getatoeëerd, geneeskrachtige eigenschappen hadden. Er zijn bijvoorbeeld tatoeages gevonden bedoeld als behandelmethode op de Pazyryk-man in Midden-Azië (uit vierduizend v. Chr.). Nu heeft de wetenschap er op een of andere manier voor gezorgd dat we dit weer mogen geloven.

Ali K. Yetisen, onderzoeker van het Imperial College of London heeft verschillende types tattoos ontwikkeld waarmee drie verschillende biomarkers zijn te herkennen. Met deze biomarkers is de aanwezigheid van bepaalde stoffen vast te stellen.

via Angewandte Chemie International Edition

Advertisement
Yetisen et al. -Angewandte Chemie International Edition

Yetisen et al. -Angewandte Chemie International Edition

Met Yetisens tatoeages kunnen de pH-waarde, suikerwaarde en het albuminegehalte in het bloed worden gemeten. Deze bijzondere tattoos zijn echter jammer genoeg nog niet op mensen getest; op varkenshuid zijn tot nu toe de enige onderzoeken uitgevoerd. Met behulp van Yetisens uitvinding kan het interstitieel vocht worden gemonitord. Dat is een waterachtige stof die zich bevindt in de ruimte tussen de cellen van een weefsel. De belangrijkste functie hiervan is om de uitwisseling goed te regelen tussen celonderdelen in bloedvaten en cellen in een bepaald weefsel.

De drie soorten tattoos kunnen zoals al eerder gezegd, het volgende herkennen:

  • Albumine (is een eiwit dat door levercellen wordt geproduceerd): een laag albuminegehalte in het bloed wijst op nier- of leveraandoeningen. Yetisens tatoeage reageert op het albumine en dan verandert de kleur van heel lichtgeel, bijna wit, (lage concentratie) naar groenblauw (te hoge concentratie).

  • Glucose (een suikersoort): een hoge concentratie van glucose in het bloed wijst op diabetes en alvleesklierproblemen. De tattoos veranderen van geel/lichtgroen (lage concentratie) in donkergroen (hoge concentratie).

  • PH (geeft de zuurtegraad aan, d.w.z. hoe zuur of basisch een vloeistof is, in dit geval bloed): De pH-waarde van bloed in het menselijk lichaam zit rond de 7,4. De tatoeages kunnen pH-waardes identificeren binnen een bereik van 5 en 9. De kleur verandert van kanariegeel in blauw.

Advertisement
Yetisen et al. -Angewandte Chemie International Edition

Yetisen et al. -Angewandte Chemie International Edition

Het enige gebrek dat deze bijzondere tatoeages hebben, en vooral daarom zijn ze nog niet op mensen getest, is dat het verkleuringsproces louter door de pH omgekeerd kan worden: als het eenmaal groenblauw is geworden (voor het albumine), donkergroen (voor glucose), dan veranderen deze kleuren met geen mogelijkheid meer terug in lichtere varianten. De onderzoekers die het probleem hebben geanalyseerd geloven er desondanks toch in dat in de toekomst het proces wel om te keren zal zijn.

Als de onderzoeken daadwerkelijk tot goede resultaten leiden, dan zou Yetisens vondst een flinke stap vooruit kunnen betekenen in de preventie van ziektes als diabetes, nieraandoeningen en hart- en vaatziekten.

Advertisement