Het experimentele vaccin tegen Alzheimer is veilig en wordt goed verdragen: de klinische tests van fase 2 bevestigen dit

Janine image
door Janine

02 Juli 2021

Het experimentele vaccin tegen Alzheimer is veilig en wordt goed verdragen: de klinische tests van fase 2 bevestigen dit
Advertisement

Alzheimer is een progressieve invaliderende degeneratieve ziekte die meestal mensen op oudere leeftijd treft. De wetenschap is nooit gestopt en blijft zoeken naar een mogelijke remedie: na de recente Amerikaanse goedkeuring door de Food and Drug Administration van een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer, aducanumab, heeft nieuw onderzoek aangetoond dat een potentieel vaccin tegen de ziekte van Alzheimer veilig is en in staat is om een immuunrespons te produceren.

Het gaat om het vaccin AADvac1, een revolutionaire benadering in de behandeling - maar ook in de preventie - van de ziekte van Alzheimer, die momenteel de klinische studie fase 2 heeft afgerond, met resultaten die - zij het beperkt - hoop geven: het vaccin lijkt veilig en stimuleert een robuuste immuunrespons tegen specifieke fragmenten van het eiwit tau, een eiwit waarvan wordt aangenomen dat de accumulatie een van de oorzaken van de ziekte van Alzheimer is. Dit is goed nieuws, maar het heeft alleen voordelen opgeleverd bij een subgroep van patiënten.

via Nature Aging

Advertisement
Andreea Popa Unsplash

Andreea Popa Unsplash

Bij de studie waren 196 mensen uit acht Europese landen betrokken, van wie 117 het vaccin kregen en de overige 79 een placebo: mensen kregen 11 doses van het vaccin, of een placebo, gedurende 24 maanden. In de gevaccineerde groep zagen de onderzoekers een specifieke immuunrespons tegen tau die zich echter niet vertaalde in een verbetering van het algemene cognitieve beeld. Latere gezamenlijke analyses ondersteunden echter de werkzaamheid van het vaccin voor de behandeling en preventie van de ziekte van Alzheimer die gepaard gaat met de accumulatie van tau-eiwit: in de subgroep van patiënten met dit profiel vertraagde het vaccin de cognitieve achteruitgang met 27% en de functionele achteruitgang met 30% in vergelijking met de placebogroep. Er is echter meer onderzoek nodig om te beoordelen of het vaccin de ziekte bij een aanzienlijk deel van de bevolking stopt en keert.

Advertisement
Mufid Majnun unsplash

Mufid Majnun unsplash

Niet alle tau-eiwitten zijn schadelijk: het vaccin heeft tot doel de ophoping van tau te bestrijden, het immuunsysteem te leren de goede en de schadelijke te herkennen, de vorming van schadelijke eiwitten te vertragen en de verspreiding van de reeds gevormde eiwitten te stoppen. De hoop is dat er spoedig een geneesmiddel zal worden gevonden om de opmars van deze degeneratieve ziekte te stoppen - of in ieder geval te vertragen.

Advertisement