De kleding van rokers is bijna net zo schadelijk als hun sigaretten, vooral voor kinderen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De kleding van rokers is bijna net zo…
Met deze make-up goochelaar kun je praktisch IEDEREEN worden: zijn transformaties zijn uitzonderlijk Een prachtig 600 jaar oud standbeeld van Boeddha komt tevoorschijn uit de wateren van een meer

De kleding van rokers is bijna net zo schadelijk als hun sigaretten, vooral voor kinderen

Door Janine
4.138
Advertisement

De schadelijke effecten van roken op de menselijke gezondheid zijn onderhand bij iedereen bekend. Giftige en kankerverwekkende stoffen en grote risico's op lichamelijke problemen en pathologieën zijn consequenties waarmee rekening moet worden gehouden bij het aansteken van een sigaret.

Zoals deze risico's bij rokers bekend zijn, zijn ze dat ook voor degenen die zich in hun omgeving bevinden. Het zogenaamde "passieve roken" dwingt alle aanwezigen, binnen een paar meter, om dezelfde schadelijke stoffen in te ademen als de rokers.

Naast passief roken is er echter nog een ander probleem dat voortkomt uit het aansteken van een sigaret, een pijp of een sigaar, waar weinig mensen rekening mee houden.

Het is de "derdehands rook". Een definitie die verwijst naar iets dat wordt gebruikt en geconsumeerd en dat, in het geval van roken, niet veel goeds voorspelt.

De kleding van degenen die roken, evenals hun haar, gordijnen, banken of autostoelen waar ze hebben gerookt, blijven veel langer doordrongen met nicotine dan we misschien denken.

Zelfs als de rook zich verspreidt in de omgeving, reageert de vrijgekomen nicotine op andere stoffen die al in de lucht aanwezig zijn en met name op bepaalde oppervlakken, afkomstig van nitrosaminen, stoffen die als indirecte kankerverwekkende stoffen worden beschouwd. Dit kan tot 6 uur na het roken gebeuren.

foto: Pexels

Een studie gepubliceerd in Mutagenesis en uitgevoerd door onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten, bevestigde de gevaren die voortvloeien uit deze "afzettingen" van rook. Rokers moeten er daarom rekening mee houden dat hun kleding en de voorwerpen eromheen nog lange tijd in de rook blijven en mogelijk net zo schadelijk zijn als de rook zelf.

Dit betekent dat, hoewel ze de vooruitziende blik hebben om buiten te roken, het opnieuw binnenlopen van besloten ruimtes de mensen om hen heen in gevaar zouden kunnen brengen. Zoals de bioloog Martins-Green van de Universiteit van Californië in Riverside uitlegde, zouden rokende ouders hier bijzondere aandacht aan moeten schenken.

Het dragen van t-shirts of katoenen overhemden, een zeer absorberend materiaal, is niet voldoende om buiten te roken om te voorkomen dat kinderen en geliefden nicotine inademen. Het zou daarom nodig zijn om na een paar minuten terug te keren, de omgeving goed te ventileren en, vooral, om de kleding zo snel mogelijk uit te doen en te wassen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt