De eerste oogdruppels tegen presbyopie zijn goedgekeurd in de VS: het kan van de bril een verre herinnering maken

Janine image
door Janine

16 December 2021

De eerste oogdruppels tegen presbyopie zijn goedgekeurd in de VS: het kan van de bril een verre herinnering maken
Advertisement

Van alle gezichtsstoornissen die in de loop der jaren kunnen optreden, is presbyopie ongetwijfeld een van de meest voorkomende. In feite kan bij veel mensen tussen 40 en 45 jaar een geleidelijke vermindering van het vermogen om dichtbij te zien optreden. Focussen op geschriften en objecten wordt dus ingewikkelder, en dit is de reden waarom zoveel mensen uiteindelijk hun toevlucht nemen tot een speciale bril.

Het aantal presbyopen in de wereld is werkelijk indrukwekkend: volgens een WHO-rapport hebben naar schatting 1,8 miljard mensen last van dit zichtprobleem. Hun dagelijks leven is niet altijd eenvoudig, vaak juist vanwege de bril, maar het medicijn waarover we je gaan vertellen, zou een echt keerpunt kunnen zijn, een revolutionaire en alternatieve ontdekking voor de beruchte bril. Waar hebben we het over? Over de eerste goedgekeurde oogdruppels voor de behandeling van wazig zien van dichtbij.

via CBS News

Advertisement
Pixahive - Not the actual photo

Pixahive - Not the actual photo

Stel je eens voor dat je als presbyope je problemen met het zicht zou kunnen verlichten met een paar oogdruppels. Dit is geen sciencefiction, want een klinisch onderzoeksteam heeft Vuity gepresenteerd, een medicijn dat voor dat doel ronduit perfect lijkt.

Een applicatie voor zes uur helder zicht, ook van dichtbij: dat is de belofte van Allergan, het farmaceutische bedrijf dat de druppels produceert. Vuity treedt na slechts 15 minuten in werking en garandeert vervolgens een actietijd die, zoals vermeld, kan oplopen tot zes uur. De oogdruppels tegen presbyopie zijn de eerste en enige die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en na dit groene licht zijn ze op de markt gebracht.

Advertisement
psyberartist/Wikimedia

psyberartist/Wikimedia

"We zijn verheugd om deze unieke behandeling op de markt te brengen voor miljoenen mensen met presbyopie", zegt Jag Dosanjh, Senior Vice President van Allergan. En de enthousiaste stemmen van het topmanagement van het farmaceutische bedrijf werden ook weerspiegeld door die van de deelnemers aan de experimenten met oogdruppels. "Het is absoluut een levensverandering", zegt Duncan Toni Wright.

De druppels Vuity presteren op hun best voor presbyope patiënten tussen de 40 en 55 jaar. Het medicijn werkt door de pupil te vernauwen, waardoor het oog sneller en efficiënter kan focussen. Het kristallijn, een kleine "lens" die in onze ogen aanwezig is, kan dus weer normaal functioneren.

New FDA-Approved Eye Drug Can Improve Close-Up Vision and Reduce Need for Reading Glasses One drop of Vuity in each eye can give users sharper vision for 6 to 10 hours

Pubblicato da Ophthalmology Exams su Sabato 11 dicembre 2021

Zoals alle medicijnen hebben ook de druppels Vuity bijwerkingen en ongewenste effecten: een van de meest voorkomende zijn hoofdpijn en roodheid van de ogen, en ze moeten onder medisch toezicht en onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt. In ieder geval heeft het bedrijf gezegd dat het veel vertrouwen heeft in zijn oogdruppels, en het enige dat overblijft is te wachten op de verspreiding ervan, ook buiten de Verenigde Staten.

Wat vind je van deze ontdekking waardoor je je bril in de la zou kunnen leggen?

Advertisement