Dansen gaat de tekenen van veroudering in de hersenen tegen, het is namelijk goed voor lichaam en geest

door Skip

02 Augustus 2019

Dansen gaat de tekenen van veroudering in de hersenen tegen, het is namelijk goed voor lichaam en geest
Advertisement

Dat bewegen goed is voor lichaam en geest daar waren we ons al heel bewust van. Maar er zijn volgens enkele wetenschappelijke onderzoeken dingen die je kan doen die verrassend genoeg ervoor zorgen dat je hersenen weer verjongd worden, als je ze regelmatig doet. Een van die dingen die sterk wordt aanbevolen, is dansen. Er zijn echt al talloze studies over dit onderwerp waarin de voordelen van het ongeremd gaan dansen worden benadrukt. Hier volgen enkele voorbeelden.

via Time

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Volgens een onderzoek dat wordt genoemd in het blad "Frontiers in Human Neuroscience" is dansen een activiteit die lichaam en geest stimuleert. In het onderzoek zijn hersenscans van deelnemers geanalyseerd terwijl ze dansten op verschillende soorten muziek. Het resultaat was verrassend. Van de deelnamers met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar was namelijk de structuur van de hersenen aanzienlijk beter en was ook het hersengebied van de hippocampus aanzienlijk uitgebreid. Naarmate we ouder worden veroorzaakt dit gedeelte de aftakeling die kan leiden tot de ziekte van Alzheimer.

Maar dat is nog niet alles.

Advertisement
Pexels

Pexels

In een tweede onderzoek, behandeld in het Scandinavian Journal of Medicine and Sciences, zijn ongeveer duizend Japanse vrouwen meegenomen en is er gekeken naar hun lichamelijke beweging. Hieronder werd verstaan: dansen, douchen, wandelen, hardlopen. Onderstreept werd hoe de kans op fysieke of mentale beperkingen op hogere leeftijd aanzienlijk is afgenomen onder 73% van de vrouwen die dansten in het kader van regelmatige lichamelijke beweging.

Dus, door vaak te dansen, alleen of samen, verbeteren niet alleen je senso-motorische en cognitieve vaardigheden, maar wordt vooral het minder worden van de hersenfuncties vertraagd. Dat is goed nieuws voor alle mensen die aan dansen doen en misschien ook voor hen die thuis of in gezelschap met de voetjes van de vloer willen gaan en ongeremd willen dansen op hun favoriete muziek. Dansen houdt je jong!

Bron:

Advertisement