Kan het drinken van warme melk voor het slapengaan ons echt helpen in slaap te vallen? - Curioctopus.nl
x
Kan het drinken van warme melk voor…
Hij kan het zich niet veroorloven om de batterijen van zijn Tesla te vervangen: hij blaast de auto op met dynamiet 5 verkeerde gewoonten die het risico op Alzheimer kunnen vergroten

Kan het drinken van warme melk voor het slapengaan ons echt helpen in slaap te vallen?

30 December 2021 • Door Janine
700
Advertisement

Wie van ons heeft nog nooit kleine-grote rituelen uitgeprobeerd voor het slapengaan? Of het nu gaat om lezen, een lekker bad of een warm drankje, iedereen heeft zijn eigen manier om het zich comfortabel te maken om in slaap te vallen. Onder al deze gewoonten zijn er echter enkele die echt de tand des tijds lijken te doorstaan ​​en van generatie op generatie worden doorgegeven.

Denk bijvoorbeeld aan het beruchte glas warme melk. De klassieke remedie van oma is een constante voor veel mensen, een echte traditie die velen nooit zouden opgeven. En vaak is de overtuiging dat deze drank onze slaap kan bevorderen zo diepgeworteld dat we de werkelijke effectiviteit ervan niet eens in twijfel trekken. Waarom zou je het niet doen? Is er wetenschappelijk bewijs dat warme melk voor het slapengaan helpt om in slaap te vallen? Laten we het uitzoeken.

via: Healthline

Zoals vaak het geval is in vergelijkbare gevallen, is het praktisch onmogelijk om één antwoord te geven. Sommige stoffen in melk, en met name aminozuren, kunnen op een bepaalde manier de slaap bevorderen. Maar het succes van de gewoonte om voor het slapengaan melk te drinken, komt ook voort uit psychologische redenen. Volgens klinisch psycholoog en slaapspecialist Michael Breus kan "warme melk ons ​​meer ontspannen en slaperiger maken omdat het ons herinnert aan de mensen die het ons liefdevol gaven toen we klein waren". Een mentale associatie die werkt als een kalmerend middel, dus. Maar dat is nog niet alles.

Een van de aminozuren in melk, tryptofaan, lijkt "gespecialiseerd" te zijn in de productie van melatonine, een hormoon dat essentieel is voor de regulatie van ons bioritme en de afwisseling tussen waken en slapen. Het punt om in gedachten te houden, volgens Breus, is echter dat, om echt slaapverwekkende effecten te ervaren, men veel grotere hoeveelheden melk zou moeten drinken dan een kopje of glas, ten koste van andere gebieden van onze gezondheid.

Volgens verder onderzoek zijn er daarom in melk, naast tryptofaan, andere componenten die de slaap kunnen bevorderen en die zijn gekoppeld aan caseïne en die zich verbinden met receptoren in onze hersenen die een kalmerend effect kunnen uitoefenen. En de temperatuur? Is het echt zo belangrijk dat de melk warm is? Eigenlijk niet: ook hier is de warmte meer dan wat dan ook gekoppeld aan positieve sensaties, en in mindere mate aan het feit dat het de interne temperatuur van het lichaam kan verhogen, wat de bloedsomloop en dus ontspanning bevordert.

Daarom lijkt het erop dat, in het licht van dit alles, een glas melk vanuit wetenschappelijk oogpunt niet overdreven bepalend is om in slaap te vallen, maar dat het er tegelijkertijd een beetje gunstig voor kan zijn. Zonder te overdrijven natuurlijk, maar het lijkt erop dat de remedie van onze grootmoeder voorbestemd is om in de loop van de tijd te worden gebruikt... Wat denk jij? Heb je weleens melk gedronken om in slaap te komen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt