Kinderen die met modder en zand spelen zijn later gezonder en sterker zo blijkt uit onderzoeken

door Skip

04 Augustus 2019

Kinderen die met modder en zand spelen zijn later gezonder en sterker zo blijkt uit onderzoeken
Advertisement

Modder, zand, aarde noem het allemaal maar. Je jeugd bestaat niet alleen maar uit rustig en "veilig" spelen binnen thuis, maar ook uit belevenissen en vrijheid die kinderen de mogelijkheid geeft om van alles uit te proberen.

Hoe dit werkt is de normaalste zaak van de wereld: als je klein bent dan ben je als druifje niet of nauwelijks bewust van de gevolgen die veel zaken met zich mee kunnen brengen en betekent dit logischerwijs dat je mogelijk in staat bent om alles uit te proberen. Gewoon om de lol van het uitproberen.

Chaos staat voor een kind gelijk aan vermaak ook al kunnen ouders het hier niet altijd mee eens zijn. De onderzoeken die we willen bespreken kunnen veel ouders misschien op andere gedachten brengen aangezien er hierin anders gekeken wordt naar de rommelige speelmomenten vol viezigheid, en wel dat ze heel belangrijk zijn voor de groei van kinderen.

via Sciencedirect

Advertisement
David K/Wikimedia

David K/Wikimedia

Voor de onderzoeken, geleid door kinderarts Maria Julia Carvalho en schrijver Richard Louv is er bij kinderspel zorgvuldig gekeken naar het aspect dat betrekking heeft op viezigheid, zand, aarde en andere dingen uit de natuur. Na meer dan 3000 gezinnen met kleine kinderen geobserveerd en geïnterviewd te hebben, ontdekten zij dat hoe vaker kinderen zich in dit soort situaties bevonden, des te vaker zij gezond en sterk werden, met een sterker afweersysteem.

Over het algemeen zou dit alles teruggevoerd kunnen worden op een grotere behoefte om kinderen buiten te laten spelen, waardoor zij maximaal de voordelen mee kunnen pakken die de natuur te bieden heeft. Maar kinderen in hun jeugd spelen steeds minder buiten. Er zijn meer ziektekiemen, bacteriën en andere stoffen buiten, ja dat klopt. Maar dit alles zorgt nu juist voor dat "schild" dat zo belangrijk is voor een kind.

Volgens een ander onderzoek, gepupliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology, kan het afweersysteem van jonge kinderen een hele reeks "vreemde" organismen eerder leren herkennen en zich ertegen verdedigen als zij al vanaf zeer jonge leeftijd hieraan worden blootgesteld.

Advertisement
CoyoteVerde/Imgur

CoyoteVerde/Imgur

En dan is het leuke aspect aan het buiten zijn nog niet eens meegerekend. Kinderen kunnen zich dan helemaal uitleven met spelen en in hun fantasie; rennen en spelen zonder te worden beperkt door de vier muren thuis.

Dat niet iedereen een plek heeft om al deze ideeën in de praktijk te brengen dat is zonder meer waar, maar profiteer ervan waar dat wel kan en laat je kind lekker vies worden. Overigens denken we met plezier en zorgeloosheid terug aan deze momenten.

Je zal misschien een wasje extra moeten draaien of wat wondjes moeten verzorgen als gevolg van het spelen, maar het afweersysteem van je kind zal je dankbaar zijn. Buitenspelen helpt hen ook om niet teveel uren met gadgets en technologische apparaten (allesbehalve gezond) bezig te zijn. Bovendien blijven ze fit, maken ze beter contact en dat gaat dan allemaal heel natuurlijk.

Bron:

Advertisement