Om de watercrisis te bestrijden, is hier een systeem dat zeewater drinkbaar maakt dankzij zonne-energie

Janine image
door Janine

15 Augustus 2019

Om de watercrisis te bestrijden, is hier een systeem dat zeewater drinkbaar maakt dankzij zonne-energie
Advertisement

Zou het niet mooi zijn om op een eenvoudige manier van zeewater drinkwater te maken? Bedenk eens hoeveel problemen kunnen worden opgelost - of op zijn minst kunnen worden verminderd - als zoiets mogelijk zou zijn.

Er bestaan manieren om dit te doen en zijn altijd een uitdaging geweest die de mens zichzelf heeft gesteld. Het ontziltingsproces is echter niet altijd efficiënt en vaak erg duur. De vereniging waarover we het willen hebben, die in Kenia actief is, vertegenwoordigt echter een belangrijke en innovatieve stap in de richting van de functionele transformatie van zeewater.

via GivePower

Advertisement
GivePower/Facebook

GivePower/Facebook

Het heet GivePower en is een non-profit organisatie die heeft besloten alles in het werk te stellen om iedereen duurzaam drinkwater te bieden. Wat voor ons een vanzelfsprekend element lijkt, is voor veel mensen op aarde helemaal niet zo.

Naar schatting heeft een derde van de wereldbevolking geen toegang tot drinkwater en zou de helft ervan in 2025 in gebieden met watertekorten kunnen leven. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat concrete actie dringend nodig is.

GivePower ontstond als een non-profitbedrijf van SolarCity, een bedrijf van zonnepanelen dat werd opgericht - onder andere - door Elon Musk, eigenaar van Tesla. Het idee van deze associatie was eenvoudig: gebruiken wat de natuur biedt, zonder het te beïnvloeden, om zeewater om te zetten in zoet en drinkwater.

Advertisement
Kishor Rimal/Facebook

Kishor Rimal/Facebook

Vandaar de structuur die in Kenia is gebouwd, met name in het kustgebied van Kiunga, dat elke dag 75 duizend liter drinkwater kan leveren, oftewel wat ongeveer 25 duizend mensen nodig hebben met behulp van zonne-energie. Het gebrek aan drinkwater is een probleem dat ook sociale en genderongelijkheden creëert. Meestal zijn het vrouwen en kinderen die zich bezighouden met het zich verplaatsen van de ene naar de andere plek om deze kostbare vloeistof te vinden, wat een verwijdering van scholen veroorzaakt.

Bij de ontwikkeling van haar ontziltingssystemen voor zonne-energie heeft GivePower ook aan deze situaties gedacht, een integraal onderdeel van het gebrek aan water in de wereld. De door de organisatie ingezette technologieën maken gebruik van krachtige pompen en zijn gebaseerd op Tesla-batterijen voor energieopslag.

Het is duidelijk hoe belangrijk het is dat apparaten zoals deze meer en meer modulaire functies aannemen, wijdverspreid en klein: met meer praktische systemen kun je vers drinkwater meenemen waar je het nodig hebt, waarbij de risico's van droogte en de stijgende zeespiegel worden vermeden (waarbij het water zich in drinkbare bronnen kan infiltreren).

Facebook

Facebook

De kosten voor water gegenereerd door GivePower zijn werkelijk minimaal voor de lokale bevolking en met de opbrengst hoopt de vereniging voldoende fondsen te ontvangen om nieuwe faciliteiten op andere plaatsen te financieren, om toegevoegd te worden aan de financiering die het zal ontvangen van bedrijven en instellingen.

Er zijn veel plaatsen in de wereld waar veilig en schoon drinkwater zo snel mogelijk nodig is, en precies daar wil GivePower ingrijpen en ook stimulansen teweeg brengen bij de lokale bevolking om nieuwe activiteiten op basis van water te starten. Bovendien kan een dergelijk fundamenteel goed niet als een voorrecht worden beschouwd, en initiatieven zoals deze geven zeker een sprankje hoop...

Source:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/drinking-water

GivePower/Facebook

GivePower/Facebook

Advertisement