Mannen hebben meer last van de symptomen van griep dan vrouwen: dat beweert een studie - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Mannen hebben meer last van de symptomen…
Deze 14 foto's laten zien dat wonen in Singapore een unieke ervaring is Een katoenen tas voor groenten en fruit: dit bekende bedrijf wordt plasticvrij

Mannen hebben meer last van de symptomen van griep dan vrouwen: dat beweert een studie

Door Janine
821
Advertisement

Griep is een infectieziekte van de luchtwegen. Het komt meestal voor in de winter en de symptomen kunnen variëren van mild tot zeer ernstig: koorts, hoest, keelpijn, loopneus, spier- en gewrichtspijn. Griep is het twistpunt tussen mannen en vrouwen: mannen klagen over hevige pijn tijdens de griep en volgens vrouwen overdrijven hun partners over de symptomen van de ziekte. Een nieuwe studie bevestigt echter de mannelijke opvatting!

Kyle Sue, professor in de primaire geneeskunde aan de Memorial University van Newfoundland, heeft enkele onderzoeken uitgevoerd op het immuunsysteem van muizen en de gevolgen die het influenzavirus op hen heeft. De studie werd gepubliceerd in het British Medical Journal en ontdekte dat mannetjes muizen de ziekte veel vaker oplopen dan de vrouwtjes.

De reden waarom de mannetjes het virus gemakkelijker oplopen dan vrouwtjes ligt in de aanwezigheid van testosteron. Hoge doses testosteron verzwakken in feite het immuunsysteem, vooral als het gaat om ziekten die de luchtwegen aantasten. Omgekeerd maakt estradiol, het hormoon dat het meest aanwezig is in het vrouwelijk lichaam, het immuunsysteem sterker.

Toegepast op mensen bevestigt de studie de resultaten: mannen zijn gevoeliger voor griep en lijden meer omdat testosteron zich gedraagt als een immuunsuppressivum; terwijl vrouwen sterker zijn dankzij estradiol. Dr. Sue wees er echter op dat een minder robuust immuunsysteem niet alleen een beperking is: het brengt voordelen met zich mee in termen van ontwikkeling, secundaire seksuele kenmerken en reproductieve activiteiten.

Anderzijds verwierp Helen Stokes-Lampard, president van het Royal College of General Practitioners de onderzoeksresultaten door te beweren dat de wetenschappelijke literatuur ons vertelt dat de mate van griep niets met het geslacht te maken heeft. Kortom, de eeuwenoude kwestie over griep lijkt nog niet volledig te zijn opgelost. Maar mannen hebben eindelijk een wapen om de beschuldiging van klagen tegen te gaan!

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt