Een baan waarbij je per se moet glimlachen kan zware gevolgen hebben voor het in balans kunnen houden van je emoties

door Skip

10 Augustus 2019

Een baan waarbij je per se moet glimlachen kan zware gevolgen hebben voor het in balans kunnen houden van je emoties
Advertisement

Tenzij je panda's fokt of een chocoladeproever bent ben je het vast met ons eens dat er geen enkele baan is die vrij is van moeilijke en vermoeiende momenten. Vaak komt vele kritiek uit de hoek van een veeleisende baas, soms van een heel handje dwingende collega's. Maar wat de dagen in veel gevallen zwaar maakt is het voortdurende contact met publiek.

Wie werkt met klanten moet "volgens zijn contract" vriendelijk blijven, ongeacht hoe onbeschoft iemand tegen hem is. Anders gezegd: je verwacht van zo'n werknemer dat hij glimlacht al zou hij heel graag willen ontsteken in woede en schreeuwen. In een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Occupational Health Psychology, wordt erop gewezen hoe gevaarlijk dit is en is het in verband gebracht met een diepgeworteld ongenoegen dat opspeelt en in veel gevallen ertoe leidt dat men aan de drank gaat.

Advertisement
Ray Sawhill/Flickr

Ray Sawhill/Flickr

Het onderzoek is gedaan in de vorm van telefonische interviews. Een groep van meer dan 1500 Amerikaanse werknemers deden mee. Na de analyse van de data blijken de resultaten verpletterend. Mensen die namelijk net moesten doen alsof ze vriendelijk waren door gedurende de gehele werktijd te glimlachen naar klanten, waren geneigd zichzelf meer dan één drankje te gunnen aan het eind van de dag. Maar waarom is er van dit verband ook sprake bij mensen die nooit hang naar alcohol drinken hebben gehad?

Advertisement
laughlin.af.mil

laughlin.af.mil

Alicia Grandey is een professor in de Psychologie aan de Penn State-universiteit en zij heeft meegewerkt aan het onderzoek. Volgens haar heeft dit proces te maken met het feit dat je geforceerd je emoties in bedwang moet houden. Degenen die hun eigen gevoel moeten onderdrukken, met name negatieve gevoelens, kunnen dan vaak niet meer hun impulsen bedwingen zodra de werktijd er eenmaal op zit. Door een onschuldige borrel na het werk krijg je dus zin om stoom af te blazen, maar vaak loopt dit dan uit op onbeheerst drinken, of sowieso een onnatuurlijke manier van drinken.

De emotionele uitholling die het gevolg is van doen alsof en urenlang glimlachen, leidt tot de niet te onderdrukken behoefte om je eigen ik lucht te geven. Alcohol wordt dan een perfect middel om dat te bereiken.

Tussen de hoogte van het salaris en dit proces lijkt geen verband te zijn. Goed betaald worden helpt wel om het vol te kunnen houden op de langere termijn, maar de gevolgen die er dagelijks zijn voor het emotionele evenwicht zijn exact hetzelfde als bij iemand die onderbetaald wordt.

Wat denk jij van de resultaten van dit onderzoek? Heb je werkervaring in beroepen waarbij je met veel mensen te maken krijgt en heb je deze vorm van stress ook opgemerkt?

Bron:

Advertisement