Deze man vond een bijna "oneindig durende" gloeilamp uit, maar geen enkel bedrijf is bereid deze te produceren

Janine image
door Janine

11 September 2019

Deze man vond een bijna "oneindig durende" gloeilamp uit, maar geen enkel bedrijf is bereid deze te produceren
Advertisement

In Californië is er een gloeilamp die 118 jaar lang continu de brandweerkazerne Livermore-Pleasanton heeft verlicht. Dit is het wereldrecord en om deze reden is de gloeilamp een attractie geworden voor honderden toeristen. Maar niet alleen voor hen: nieuwsgierig naar de gloeilamp, besloot Benito Muros, een Catalaanse ingenieur, naar Californië te gaan om te begrijpen hoe het werkte.

Dankzij zijn onderzoek ontstond de langst durende gloeilamp ter wereld.

via El Pais

Advertisement
Twitter / Benito Muros

Twitter / Benito Muros

Moderne halogeenlampen hebben een gemiddelde duur van 2.000 uur, terwijl LED-lampen 25.000 uur mee kunnen gaan. Dit is in ieder geval theoretisch: consumentenverenigingen verklaren in feite dat slechts 16% van de led-lampen die uren bereikt, de meeste van hen duren uiteindelijk maar 10.000 uur.

Dit gebeurt vanwege het materiaal dat wordt gebruikt voor de interne componenten, dat wil zeggen de thermische kunststof, die de zogenaamde "geprogrammeerde veroudering" produceert - oftewel het feit dat een gloeilamp niet meer kan schijnen dan de hierboven aangegeven tijd. Met behulp van een veel sterker materiaal dat een grotere helderheid mogelijk maakt, namelijk puur aluminium, heeft Muros een gloeilamp bedacht met een gemiddelde levensduur van 85.000 uur (350% meer dan normale LED-lampen).

Advertisement
Facebook / Revista Altavoz

Facebook / Revista Altavoz

De ingenieur creëerde vervolgens zijn bedrijf, Light & Life Technology en publiceerde zijn uitvinding. Nu kan de lamp op de website van het bedrijf worden gekocht voor €25. Maar het bedrijf produceert geen lampen op grote schaal: om het product te kunnen kopen, moet je ervoor betalen en wachten tot het bedrijf de enkele lamp produceert. Elke lamp wordt namelijk afzonderlijk geproduceerd en verkocht omdat het bedrijf niet genoeg geld heeft om fabrieken te kopen voor productie.

In een interview zei Muros dat hij een lastercampagne van andere bedrijven had ondergaan en een aanbod van een Amerikaans bedrijf had geweigerd. Het bedrijf, waarvan Muros de naam niet bekendmaakt, had de ingenieur voorgesteld de gloeilamp op de markt te brengen. Muros weigerde het aanbod omdat in het contract een clausule was opgenomen volgens welke hij, door partner van het Amerikaanse bedrijf te worden, meer dan 50% van zijn bedrijf zou zijn kwijtgeraakt, waardoor hij niet zou kunnen voorkomen dat het product zou worden gewijzigd.

Kortom, het leven van de langst durende gloeilamp die tegenwoordig op de markt is, is erg moeilijk. We hopen dat deze donkere tijden snel zullen worden verlicht!

Advertisement