Deze man ontdekt een manier om micro-plastics op zee te vangen en wint een internationale prijs

Janine image
door Janine

23 September 2019

Deze man ontdekt een manier om micro-plastics op zee te vangen en wint een internationale prijs
Advertisement

Microplastics worden gedefinieerd als plastic deeltjes variërend van een duizendste van een millimeter tot een millimeter grootte. Deze kleine plastic fragmenten komen uit verschillende bronnen: cosmetica, kleding en andere industriële processen. Microplastics zijn onderhand overal, zelfs op zee. In dit tempo zal er tegen 2050 meer plastic in de zee zijn dan vis. Daarom moeten we het proces omkeren, en een Ier heeft een manier gevonden!

via Forbes

Advertisement

Zijn naam is Fionn Ferreira, hij is een 18-jarige Ierse jongen en de winnaar van de laatste Google Science Fair Grand Prize, de prijs toegekend door het bedrijf van de beroemdste internetzoekmachine voor kleine genieën (van 14 tot 18 jaar) in de wetenschap. Fionn is erin geslaagd om te winnen van de andere 23 projecten die aan de competitie deelnamen. In een video legt hij uit hoe zijn idee ontstond: tijdens het wandelen langs de stranden van zijn plaats van herkomst vond hij soms kleine stukjes plastic. Gewapend met nieuwsgierigheid en liefde voor het milieu, besloot de jongen een manier te vinden om de zee schoon te maken.

Advertisement
Fionn Ferreira/YouTube

Fionn Ferreira/YouTube

Het idee van Fionn bestaat uit het gebruikmaken van ferrofluid, oftewel die specifieke vloeistof die polariseert in aanwezigheid van een magnetisch veld. De magnetische vloeistof gecreëerd door het Ierse genie is niet giftig en bestaat uit olie en magnetiet en kan in water microplastics aantrekken vanwege de niet-polaire eigenschappen van beide.

Tijdens de Google-wedstrijd toonde Fionn een glas water gevuld met kleine plastic deeltjes. Na enkele seconden in contact met ferrofluid werd het glas schoon. Uit het onderzoek bij de spectrometer (ook gemaakt door Fionn) bleek dat de plasticdeeltjes met 85% waren afgenomen. Met de in de wedstrijd gewonnen 50.000 euro, is Fionn van plan zijn experimenten voort te zetten, in de hoop een nog effectievere methode tegen microplastics te ontdekken.

Eindelijk hebben we misschien een manier gevonden om ons te ontdoen van het plastic dat ons leven binnendringt, maar het is goed om te onthouden dat het veel belangrijker is om te stoppen met vervuilen!

Advertisement