Deze thermische batterij kan huizen van gas bevrijden: de uitvinding van een onderzoeksteam

Janine image
door Janine

30 April 2022

Deze thermische batterij kan huizen van gas bevrijden: de uitvinding van een onderzoeksteam
Advertisement

Water en zout: wat zou je denken als we je over deze twee elementen zouden vertellen? Zeker, in het begin zou niemand denken dat je hiermee een heel huis kunt verwarmen zonder gas te gebruiken. Niemand misschien, maar de Nederlandse onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven wel, die een systeem aan het verfijnen zijn dat een echte revolutie teweeg kan brengen in de energie in huis die we allemaal kennen en elke dag gebruiken.

De prijsstijgingen van gas zijn bovendien aan de orde van de dag en de steeds hogere rekeningen drukken zwaar op het budget van veel gezinnen. Daarom gingen de betreffende onderzoekers aan de slag om een ​​heel bijzondere batterij te ontwikkelen. Ecologisch, compact en functioneel, dat voorziet in het gebruik van water en zout. Waar zijn ze samen toe in staat? Eenvoudig en ongelooflijk tegelijk: ze kunnen voldoende energie leveren om huishoudelijke omgevingen van stroom te voorzien. Laten we eens kijken hoe.

via Eindhoven University of Technology

Advertisement
Eindhoven University of Technology

Eindhoven University of Technology

Het object dat wetenschappers uit Nederland in samenwerking met onderzoeksorganisatie TNO hebben gemaakt, belooft werkelijk wonderen. Zoals vermeld, is het een thermische batterij voor huishoudelijk gebruik die in staat is om veel huizen onafhankelijk te maken van gas. Een uitvinding waarvan de technici hebben gezegd veel vertrouwen te hebben en die al in de testfase is gekomen.

Gefinancierd voor 7 miljoen euro door het programma Horizon van de Europese Unie, werpt het project zijn vruchten af. Deze speciale batterij weet waterdamp en zout onderling te binden: samen creëren ze kristallen en geven ze warmte af. Het proces, verzekeren de ontwikkelaars, vindt plaats zonder enig energieverlies en kan voor onbepaalde tijd worden herhaald. De gegenereerde warmte kan namelijk worden opgeslagen en gebruikt wanneer dat nodig is en op verschillende plaatsen.

Advertisement
Eindhoven University of Technology

Eindhoven University of Technology

Echte duurzame energie dus, uit restwarmte. Het is niet moeilijk om het potentieel te begrijpen dat een dergelijk object kan hebben in het dagelijks leven van veel huizen en gezinnen. De afzonderlijke batterijen zijn, volgens wat de Universiteit van Eindhoven heeft verklaard, modulair en kunnen zo worden ontworpen dat ze zich het beste aanpassen aan huishoudelijke ruimtes. Om de wereld te laten zien welke vooruitgang er werd geboekt, bouwde professor Olaf Adan in 2019 een “closed loop system”, dat vervolgens werd geoptimaliseerd voor gebruik in de echte wereld.

Eindhoven University of Technology

Eindhoven University of Technology

De eerste tests in die zin vinden plaats in vier woningen: twee bevinden zich ​​in Eindhoven, één in Polen en één in Frankrijk. Uiteraard is het systeem ook geschikt voor gebruik in bredere en meer diverse contexten, zoals die van openbare gebouwen of vervoermiddelen. "Onze batterij is in veel opzichten geoptimaliseerd - legt Adan uit - nu heeft het een totale opslagcapaciteit van meer dan 200 kWh, gelijk aan die van twee volledig opgeladen Tesla-auto's." De temperaturen die het genereert "zijn meer dan genoeg om een ​​huis te verwarmen of het gebruik van warm water te begunstigen".

Eindhoven University of Technology

Eindhoven University of Technology

Kortom: een belangrijke stap voor een steeds noodzakelijkere energietransitie. Het blijft alleen afwachten of de praktijk- en thuistesten slagen. Wat denk jij ervan?

Advertisement