Een gepensioneerde timmerman legt uit hoe het complex van Stonehenge gebouwd zou kunnen zijn

Janine image
door Janine

10 September 2019

Een gepensioneerde timmerman legt uit hoe het complex van Stonehenge gebouwd zou kunnen zijn
Advertisement

Mythen, legendes, fantasierijke veronderstellingen en honderden studies: dit, en nog veel meer, heeft altijd al de nieuwsgierigheid van de archeologische plaats Stonehenge gewekt, een beroemde cirkel van megalithische stenen in Zuid-Engeland.

Net als bij de Egyptische piramides, zijn er talloze veronderstellingen rondom de enorme Engelse rotsblokken over de constructie, functie en vooral het transport van de stenen, in tijden waarin het niet eenvoudig was om dit soort structuren te bouwen.

Geschat wordt dat de site van Stonehenge dateert van ongeveer 2500-3000 jaar voor Christus en dat, om daar te komen waar ze nu zijn, de stenen werden getransporteerd van 3 tot maximaal 200 km afstand. Dit zijn ongelooflijke cijfers, als we bedenken dat elk blok 25 tot 50 ton weegt. Het is dan ook duidelijk dat Stonehenge nieuwsgierigheid en mysterie blijft opwekken. De man waar we het over hebben, heeft echter een plausibel antwoord gegeven op de vele vragen met betrekking tot de site. Laten we eens kijken waar het om gaat.

Advertisement
Mestre pedreiro/YouTube

Mestre pedreiro/YouTube

Zijn naam is Wally Wallington, hij komt oorspronkelijk uit Michigan, in de VS, en is een gepensioneerde timmerman. Voortbouwend op zijn kennis die hij jarenlang heeft opgedaan, heeft Wallington besloten om de wereld door middel van verklarende video's te laten zien dat de bouw van een dergelijke site ook mogelijk is voor een primitieve bevolking, die waarschijnlijk het gebruik van wielen niet eens kende.

Door het gebruik van eenvoudige machines, met hendels, contragewichten en pennen, had Wallington stenen blokken tot 20 ton kunnen verplaatsen, net als die van het beroemde Engelse astronomische observatorium. Vanzelfsprekend gebruikte Wallington voor de uiterste waarheidsgetrouwheid materialen en technieken die al beschikbaar waren ten tijde van de bouw van Stonehenge.

Advertisement
Mestre pedreiro/YouTube

Mestre pedreiro/YouTube

Geen wielen, karren of "moderne" constructies: de gepensioneerde Amerikaanse timmerman gebruikt eenvoudige fysieke principes om zijn kolossale stukken steen te verplaatsen. En bovenal doet hij het alleen. Hij heeft zelfs zijn eigen “replica” van Stonehenge gebouwd en verschillende video's gemaakt waarin hij zijn activiteiten en theorieën toelicht.

Mestre pedreiro/YouTube

Mestre pedreiro/YouTube

Hoewel zijn theorieën nog niet zijn goedgekeurd door de wereld archeologische gemeenschap, kunnen de werken van Wallington interessante inzichten bieden om zich in de werken en technieken van enorm belang die door de mens zijn gecreëerd, te verdiepen en te verklaren, waar, ook vandaag nog, een fascinerende aura van mysterie hangt.

thegarethwiscombe/Flickr

thegarethwiscombe/Flickr

Advertisement