Het eerste fietspad gemaakt met gerecycled plastic is in Nederland gerealiseerd: het is resistent en 100% groen

Janine image
door Janine

24 September 2019

Het eerste fietspad gemaakt met gerecycled plastic is in Nederland gerealiseerd: het is resistent en 100% groen
Advertisement

Steden zijn de plaatsen waar de hoogste bevolkingsdichtheid geconcentreerd is en bijgevolg de grootste hoeveelheden vervuiling en afval die moeten worden verwijderd. Stedelijke centra op een duurzame en milieuvriendelijke manier heroverwegen is urgent en noodzakelijk en concrete initiatieven die in deze richting gaan, ontbreken in verschillende delen van de wereld niet.

Waar we het over gaan hebben, is één van die initiatieven, en werd in Nederland bedacht. De niveaus van innovatie die kunnen worden bereikt met een intelligente recycling van afvalstoffen - die anders eeuwenlang zouden vervuilen - zijn echt hoog en voorspellen veel goeds voor een duurzamere toekomst.

Eco-duurzame en nuttige projecten kunnen worden geïmplementeerd met de eenvoudigste dingen, die we allemaal elke dag gebruiken, zoals asfalt op de weg. Laten we eens kijken waar het om gaat.

via The Guardian

Advertisement
RTL Nieuws/Youtube

RTL Nieuws/Youtube

PlasticRoad is de naam van de eerste intelligente en groene weg, geplaveid met asfalt verkregen uit plastic afval. Dat klopt: stel je voor dat je de wielen van je auto of fiets laat rijden of rusten op een straat gemaakt van materialen die anders de zeeën, oceanen en vele andere omgevingen zouden vervuilen. Zou het dan niet briljant zijn om het gebruik van traditioneel asfalt te heroverwegen?

Immers, elke stad en elke plaats die over de weg bereikbaar is, heeft asfalt nodig, dus waarom zou je het niet duurzaam maken en tegelijkertijd het probleem van de proliferatie van plastic verminderen? De technologie maakt het mogelijk, zoals PlasticRoad laat zien.

’s Werelds eerste plastic fietspad bevindt zich in Zwolle, een stad ten westen van Amsterdam. Hier, tussen pittoreske markten en kunstwerken, combineert de moderniteit van dit project met de oude tradities en architectuur van de plaats. Experimenterend sinds 2016, heeft de plastic weg in Zwolle geen bijzondere problemen opgeleverd voor gebruikers, die er elke dag zonder enige moeite overheen hebben gereden.

Advertisement
Plastic Road

Plastic Road

Wegen van dit type beloven minder onderhoud, kortere bouwtijden, lagere kosten en minder lawaai veroorzaakt door het rollen van banden.

Deze "speciale" asfalttongen hebben een intelligent systeem van sensoren en beheer van regenwater om schade door de weersomstandigheden te voorkomen. Dit is een van de grote voordelen, samen met de reeds genoemde, die in de richting van een steeds toenemende winstgevendheid gaan.

Na die van Zwolle werd ook in Giethoorn een kunststof weg aangelegd en met succes getest in zwakkere grondomstandigheden. En in de toekomst zijn er plannen om dit soort materiaal niet alleen te gebruiken op fietspaden en kleine stadsstraten, maar ook op snelwegen, parkeerplaatsen en voetgangersgebieden.

RTL Nieuws/Youtube

RTL Nieuws/Youtube

De ongelooflijke innovatie van PlasticRoad is te danken aan het idee van KWS, een marktleider in wegenbouw en asfaltproductie. Het was vanuit deze "traditionele" context en dankzij een nauwe samenwerking met Wavin en Orbia, bedrijven die gespecialiseerd zijn in plasticrecycling, werd begrepen dat de tonnen van dit materiaal dat wereldwijd werd weggegooid nuttig konden zijn voor een nieuw, nuttig doel.

Steden die steeds intelligenter, duurzamer, leefbaarder en vooral minder vervuilend zijn: het is een droom die dankzij deze innovaties werkelijkheid kan en moet worden. Bovendien worden de grote keerpunten gemaakt, precies uitgaande van wat er dagelijks om ons heen is, van de eenvoudigste en meest voor de hand liggende dingen (zoals asfalt), die een enorm potentieel kunnen genereren dat nuttig is voor ons en voor de omgeving waarin we verblijven.

RTL Nieuws/Youtube

RTL Nieuws/Youtube

Advertisement