19-Jarige Jongen Vindt Manier Om Oceaanvervuiling Op Te Lossen, Dit Is De Uitvinding Waar Niemand Ooit Aan Had Gedacht - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
19-Jarige Jongen Vindt Manier Om Oceaanvervuiling…
Zeg Maar Doei Tegen Het Gips Zoals Je 't Kent, Het Lichtgewichte, Waterdichte Exoskelet Komt Eraan Gescheiden Door Het Lot Op Aarde, Maar Voor Altijd Samen In Het Hiernamaals, Hier Is Het Verhaal Van De Geliefden Van Teruel

19-Jarige Jongen Vindt Manier Om Oceaanvervuiling Op Te Lossen, Dit Is De Uitvinding Waar Niemand Ooit Aan Had Gedacht

Door Skip Tromp de Haas
8.260
Advertisement

Door de verspreiding van de verontrustende beelden van de toestand waarin onze planeet zich bevindt, is de mens zich steeds meer bewust geworden ervan dat ze meer energie moeten besparen en recyclen. We deinzen er niet voor terug om de vervuiling te stoppen. Maar degene die dat echt voor elkaar kan krijgen is deze 19-jarige jongen met zijn uitvinding. Tenminste wat de vervuilde oceanen en waterbekkens betreft. De jonge Nederlandse student en uitvinder Boyan Slat heeft hiervoor een efficiënt en goedkoop systeem bedacht.

Hier gaat het allemaal om:

Plastic is een stelselmatig probleem in de wereld van nu. Eerst was iedereen laaiend enthousiast erover, nu zitten we met het probleem dat het moeilijk weg te werken is.

Dieren in de zee krijgen het plastic binnen. De mens die voedt zich weer daarmee, dit heeft tot gevolg dat hij ook alle giftige stoffen binnenkrijgt die in hun maag zitten.

Vijftig procent van alle verpakkingen die we gebruiken, gebruiken we één keer en gooien we daarna weg. Slechts een klein gedeelte wordt gerecycled of hergebruikt.

Veel landen hebben drastische maatregelen genomen. In San Fransisco bijvoorbeeld mogen per 2020 plastic flessen niet meer verkocht worden.
In de zee drijven duizelinwekkende hoeveelheden plastic, om nog maar niet te spreken van al het plastic wat niet drijft. Volgens schattingen drijven er zo'n 5 miljard stukken plastic in de zee op dit moment. Na verloop van tijd breken deze stukjes zo af in kleine stukjes dat ze ingeslikt kunnen worden door dieren. 

Advertisement

We zijn het er allemaal over eens dat we de oceanen op moeten ruimen, maar tot nu toe is nog niemand op de proppen gekomen met een concrete oplossing

Misschien komt het wel door zijn jonge leeftijd en zijn fantasie dat de jonge Boyan Slat een oplossing heeft bedacht die veel geleerden over het hoofd zagen. Simpel en efficiënt.

Boyan bedacht om gebruik te maken van de oceaanstromen. Zodoende hoeven we alleen maar te wachten totdat het plastic vanzelf bij ons komt.

De jongen heeft een enorme barrière bedacht in de vorm van een V die 100 kilometer lang is om het overschot aan vuilnis tegen te houden. Hij maakt hierbij gebruik van de 5 grote oceaanstromen die ontstaan door de wind en de rotatie van de aarde. Zijn concept: waarom zou je het plastic overal achternagaan en "opvissen" wanneer je ook gewoon kunt wachten totdat het bij ons komt?

Als het eenmaal bij de V is aangekomen, dan wordt het plastic verzameld door een trechtervormig platform dat wordt aangedreven door zonne-energie. Het verzamelde puin wordt naar de recycle-installaties gebracht.

Omdat je niet te maken hebt met een visnet dat door het water wordt gesleept zoals anderen hebben bedacht, komt het ecosysteem ook niet in gevaar. De dieren kunnen gewoon om de barrière heen zwemmen zonder vast te komen zitten.

Advertisement

Het is een theorie met veel potentie, ook al zijn er veel tests nodig om de efficiëntie ervan te bewijzen voordat het in de praktijk wordt gebracht.

De eerste test zal plaatsvinden eind 2016 aan de Japanse kust.

Laten we hopen dat het idee van Boyan schitterend zal uitpakken en dat het ons de hoop op schone zeeën weer teruggeeft.

Deze uitvindingen zijn echter niet genoeg, daarbij moeten we ook de nieuwe generaties leren om op deze prachtige planeet te passen.

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt