Deze speciale toren filtert de vervuilde lucht en creëert zuurstof: het idee van een start-up om steden te redden

Janine image
door Janine

16 Augustus 2019

Deze speciale toren filtert de vervuilde lucht en creëert zuurstof: het idee van een start-up om steden te redden
Advertisement

Luchtvervuiling is een probleem waar veel steden over de hele wereld mee te maken hebben. Voertuigen, verwarmingssystemen, fabrieken en een hoge woningdichtheid zijn een mix die, indien gecombineerd, echt gevaarlijk kan zijn voor degenen die er wonen.

Mexico-stad is bijvoorbeeld een van de meest vervuilde metropolen van de planeet. Het heeft ongeveer 9 miljoen inwoners, die te maken hebben met luchtkwaliteit die zeker niet gezond is. Als we aan deze nogal verouderde anti-emissiewetten de vele oude generatie voertuigen die in omloop zijn toevoegen, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe de situatie in de Mexicaanse hoofdstad is.

Het idee van een start-up bestaande uit jonge ingenieurs, onderzoekers, biologen en marketing- en financiële specialisten kan echter helpen om een toch al behoorlijk kritieke situatie te beheersen. Laten we eens kijken wat het precies is.

via Biomitech

Advertisement
Biomitech/Facebook

Biomitech/Facebook

Het bedrijf heet Biomitech en wordt geleid door Carlos Monroy Sampieri. Zijn doel? Net zo eenvoudig als noodzakelijk: de lucht van de steden schoonmaken.

Om dit te doen, is dit zijn idee: een toren maken met micro-algenfilters die de vuile lucht absorberen en een nieuwe schone en zuivere lucht genereren. In feite zetten algen door fotosynthese koolstofdioxide (CO2) om in zuurstof en verdrijven ze de biomassa, die vervolgens wordt gebruikt als compost, nuttig voor de productie van biobrandstof.

De torens, BioUrban genaamd, controleren constant de lucht in het gebied waar ze zijn geïnstalleerd, met behulp van speciale sensoren die worden aangedreven door zonne-energie. Afhankelijk van de modellen kunnen ze binnen, buiten of zelfs in industriële contexten worden geplaatst.

Advertisement
Biomitech/Facebook

Biomitech/Facebook

In wezen is de functie van deze torens precies dat wat in de natuur door bomen wordt gedaan. Planten absorberen en filteren in feite de lucht, waarbij zuurstof wordt gegenereerd. BioUrban is echt geïnspireerd door de natuur en kan dezelfde lucht filteren die 360 bomen filtert, waardoor zuurstof wordt geleverd die nodig is voor de dagelijkse ademhaling van 2890 mensen. De biofiltratie die is ontworpen door Biomitech heeft dus geen impact, omdat het geen afval produceert en organismen gebruikt die al in de natuur aanwezig zijn.

Een revolutie? Daar lijkt het wel op. Het enige dat overblijft is hopen dat we deze futuristische objecten in de straten van onze steden zullen zien, om een steeds betere lucht in te ademen...

Biomitech/Facebook

Biomitech/Facebook

Advertisement