Dingen gemakkelijk vergeten kan erop wijzen dat de hersenen goed werken: studies bevestigen het - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dingen gemakkelijk vergeten kan erop…
Een ijsberg van 1.636 vierkante kilometer is afgescheurd in Oost-Antarctica Volgens deze studie glimlachen pasgeborenen met opzet om hun ouders gelukkig te maken

Dingen gemakkelijk vergeten kan erop wijzen dat de hersenen goed werken: studies bevestigen het

Door Janine
4.331
Advertisement

“Het geheugen is de intelligentie van idioten", zei Albert Einstein. Waarschijnlijk had de grote Duitse natuurkundige bij het uitspreken van deze zin de woorden van een andere Duitser in gedachten, de filosoof Friedrich Nietzsche, die beweerde dat "om te leven vergetelheid nodig is".

Allebei bedoelden ze dat geheugen een tweesnijdend mes is: een hulpmiddel waarmee we in gedachten kunnen houden wat nuttig is, maar ook iets dat ons blokkeert en dwingt om altijd dezelfde acties te herhalen. De wetenschap heeft ontdekt dat de twee genoemde genieën gelijk hadden.

via: Neuron

Paul Frankland en Blake Richards, onderzoekers van de Universiteit van Toronto, hebben een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, volgens welke het net zo belangrijk is om te vergeten als te onthouden, voor het welzijn van ons geheugen. De twee hebben geconcludeerd dat een goed geheugen een mechanisme is van zowel fixatie als verlies van herinneringen.

Hun onderzoek heeft veel theoretische studies overwogen, maar ze hebben zich niet tot hen beperkt. Door een praktisch experiment uit te voeren waarbij muizen de uitgang van een labyrint moesten vinden, ontdekten de onderzoekers dat de dieren die werden geïnjecteerd met medicijnen die in staat waren herinneringen te wissen, gemakkelijker de uitgang van de nieuwe doolhoven vonden.

Het onderzoek van Frankland en Richards is niet nieuw. Al in 2007 gebruikten onderzoekers van de Universiteit van Oregon MRI om de hersenen van 20 gezonde volwassenen te volgen tijdens het uitvoeren van een eenvoudige geheugentest. Bij die gelegenheid verklaarde Michael Anderson, de studiecoördinator, dat vergeetachtigheid een functioneel doel heeft.

In eenvoudige woorden, vergeten wat onderhand verouderd en irrelevant is - zoals oude wachtwoorden of wie de laatste trofee heeft gewonnen in een sport die ons niet interesseert - is de beste manier om de juiste beslissing te nemen. Volgens de onderzoekers zou het onthouden van alles, ons leven zo zwaar doen wegen dat elke activiteit bijna onmogelijk wordt.

Kortom, als je bent vergeten waar de huissleutels zijn of wat je als avondeten hebt gegeten, maak je dan geen zorgen: je hersenen selecteren alleen wat belangrijk is om te onthouden, in afwachting van iemand die naar huis terugkeert en de deur voor je opent...

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt