Ondervoede beren: een tekort aan zalm als gevolg van klimaatverandering brengt de voorraad voor de winterslaap in gevaar

Janine image
door Janine

01 November 2019

Ondervoede beren: een tekort aan zalm als gevolg van klimaatverandering brengt de voorraad voor de winterslaap in gevaar
Advertisement

De komst van de winter betekent ook de lange winterslaap voor verschillende diersoorten. Onder deze, is de beer zeker een dier dat, met de komst van de eerste kou, probeert vet op te slaan, de jacht te intensiveren voordat hij langere tijd in een hol gaat schuilen. In Canada, vóór de lange winterslaap, jagen de beren op zalm langs de kust van Knight Inlet - een fenomeen dat elk jaar een groot aantal toeristen aantrekt. De gevolgen van de sterke milieucrisis zijn echter overal ter wereld voelbaar en ook in Canada, waar een familie van ondervoede beren is gefotografeerd als bewijs van de vreselijke gevolgen van een crisis die niet lijkt te stoppen.

via independent.co.uk

Advertisement

Worst Salmon run here in the Broughton in history I read today. I fully believe it. I have not seen a single salmon in a...

Pubblicato da Rolf Hicker - HickerPhoto su Lunedì 23 settembre 2019

Een van de vele bezoekers, die een aantal prachtige scènes van de zalmjacht onsterfelijk wilde maken, was in plaats daarvan getuige van een triest spektakel. Rolf Hicker, een Canadese fotograaf, heeft namelijk een familie ondervoede beren aan de kust van Knight Inlet vastgelegd. Dit zijn verontrustende foto's, die het hart breken en die aanleiding geven tot veel controverses over een situatie die niet veel langer kan worden genegeerd.

Een van de redenen waarom we geconfronteerd worden met deze verschrikkelijke scène zijn de gevolgen van klimaatverandering: stijgende zeetemperaturen en verandering van zeestromingen hebben de zalmpopulatie in Canada gedecimeerd, die dicht bij de kust leven. De fotograaf, Hicker, verklaarde dat hij nog nooit zulke magere beren in dat gebied had gezien en dacht dat die staat van ondervoeding te wijten was aan de verminderde aanwezigheid van zalm langs de kusten.

Advertisement
Facebook / Rolf Hicker - HickerPhoto

Facebook / Rolf Hicker - HickerPhoto

Volgens de analyse die dit jaar door het Canadese Ministerie van Visserij en Oceanen is gepubliceerd, veranderen stijgende watertemperaturen en sterke hittegolven de voedselketen inderdaad aanzienlijk, wat een belangrijke vermindering van zalm veroorzaakt. In de periode van de eerste kou zijn het juist de beren die het meest worden getroffen door deze onverwachte daling: als een ondervoede beer in winterslaap gaat, komt hij de winter misschien niet door; bij de vrouwelijke exemplaren kan ondervoeding bovendien de voortplanting negatief beïnvloeden.

Kortom, de schade is niet gering en heeft invloed in alle uithoeken van de wereld, waardoor de overleving van veel diersoorten op de proef wordt gesteld.

Advertisement